‘Biciklistički registar’ već dvije godine štiti bicikle od krađe

Biciklistički_registar_bicreg_infoTragom teksta “Ovo je aplikacija kojom možete zaštititi svoj bicikl od krađe” jučer (28.9.2015. 9:48h, op.ur.) objavljenog u Poslovnom dnevniku, kontaktirali smo autore prvog online Biciklističkog registra koji postoji već preko dvije godine, Danijela Šaška i Ivana Hamonajeca. Naime, tekst u Poslovnom dnevniku najavljuje da je “u Varaždinu osmišljena i izrađena besplatna aplikacija za pametne telefone koja omogućuje registraciju bicikla i slanje podatka u MUP-ov informacijski sustav” i navodi da je to “pilot projekt koji zapravo predstavlja prvi službeni registar bicikala”.

Danijel_Šaško‘BicReg’ je bio prvi

No, mladi Križevčani na tvrdnje iz tog članka imaju primjedbe:
– Naš Biciklistički registar prvi je takav u ovoj regiji i sada već ima preko pet tisuća korisnika. Internet stranica www.bicreg.info je prilagođena za mobitele i tablete te nije bilo potrebe za razvijanjem mobilne aplikacije kojima su već ionako pretrpani današnji mobilni uređaji korisnika, ističe Šaško, inače diplomirani inženjer elektrotehnike sa zagrebačkog FER-a, navodeći da im je cilj od početka bio imati jedan jedinstveni registar za područje cijele regije, umjesto dosadašnje prakse lokalnih registara u svakom gradu.

Biciklistički registar je napravljen, ističu Šaško i Hamonajec, u suradnji s Vijećem za prevenciju grada Križevaca i Policijskom postajom Križevci.
– Odmah nakon pokretanja registra kontaktirali smo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), njihov Odjel za prevenciju te na sastanku pokušali dobiti njihovu podršku. Ideja im se svidjela, načelno su podržali registar, ali pismenu podršku nikada nismo dobili.

Biciklistički_registar_biciklijada_spravišče_KUBKopirali ih i ignorirali

Napominju da su nedugo nakon lansiranja Biciklističkog registra saznali da je Fakultet organizacije i informatike (FOI) također krenuo u sličan projekt:
– Štoviše, u njihovoj ranoj fazi kopirali su naša “Često postavljana pitanja” te ih stavili na svoju stranicu. Kontaktirali smo njihovog mentora sa prijedlogom suradnje, no do iste nikada nije došlo iz nama nepoznatih razloga, prepričava Šaško, čudeći se kako dvije godine kasnije FOI-evci izlaze u javnost sa svojim projektom, također uz podršku policije.

Biciklistički registar se financira isključivo iz vlastitih prihoda prodaje naljepnica s barkodom koje olakšavaju dohvat podataka o registriranom biciklu, što zatim ulažu u marketing kako bi doprijeli do što većeg broja korisnika. Prava vrijednost takvog registra, smatraju, pokazat će se kada će većina bicikala biti registrirana:
– Pokretanje novih registara bez povezivanja baza nikako ne ide u prilog biciklističkoj sigurnosti, tj. samo šteti biciklističkoj zajednici, zaključuju autori Biciklističkog registra.(kž.info)

Biciklisticki_registar_bicreg_info_HTV_Hrvatska_uzivoMedijski odjeci od ljeta 2013.

Portal Križevci.info među prvima je pisao o ovom tada jedinstvenom projektu Biciklističkog registra još tijekom ljeta 2013. godine, a neki od medija koji su popratili njihovo lansiranje i širenje su Jutarnji list, Večernji list, H-Alter, Infozona.hr, Bikemagazin.hr, DropBike, Koprivnica.net, portali Grada Zadra, Dubrovnika, Varaždina, Velike Gorice i Osijeka, kao i TV emisije Hrvatska danas te Dobro jutro, Hrvatska.

BicReg također ima podršku Sindikata biciklista, stožerne i najveće volonterske udruge u nas koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva, čija Facebook zajednica okuplja blizu 26 tisuća korisnika. U javnom pozivu prije mjesec dana, Sindikat biciklista je preporučio svojim članovima i simpatizerima upis u Biciklistički registar s ciljem smanjenja krađa bicikala, te olakšavanja pronalaska vlasnika ukradenog bicikla.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.