Sredstvima Fonda u Križevcima će se posaditi 100 stabala i postaviti 13 slavina s pitkom vodom

Križevcima je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno 93.294,67 eura za sadnju sto novih stabala i postavljanje 13 javnih slavina s pitkom vodom na području grada. Riječ je o pozivu koji pod sloganom “Zelena strana ulice” Fond dodjeljuje već drugi put za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama. Ugovore ukupno vrijedne gotovo 17 milijuna eura jučer su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen dodijelili predstavnicima 76 jedinica regionalne i lokalne samouprave. Za Križevce je ugovor preuzeo dogradonačelnik Danijel Šaško.

Veseli me da nastavljamo dalje sa sadnjom stabala uz sufinanciranje Fonda. Svakim ovakvim projektom štitimo naše sugrađane od štetnih utjecaja klimatskih promjena, a naš grad stvaramo ugodnijim za život. Moram naglasiti da ćemo sva stabla unijeti u međunarodnu MapMyTree platformu i tako dati svoj doprinos cilju Europske komisije i Europske agencije za okoliš da se do 2030. godine posadi tri milijarde dodatnih stabala na području Europske unije“, poručuje Šaško u priopćenju. Inače, kartiranje i registriranje zasađenih stabala u spomenutu međunarodnu podatkovnu platformu, obaveza je svih korisnika sredstava iz ovog javnog poziva.

U Križevcima će se, dodaju, ozelenjavati javne površine u blizini asfaltnih podloga i parkirališnih mjesta.
Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 116 tisuća eura, od čega je 80 posto iz Fonda. Uz sadnju stabala i formiranje zelenih površina, sufinanciranje Fonda do 350 tisuća eura po prijavi moglo se dobiti i za projekte ozelenjivanja nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza, izgradnju javnih slavina s pitkom vodom, projekte urbanih vrtova, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, ali i za projekte informiranja javnosti i edukacije o klimatskim promjenama. Ozelenjivanjem urbanih područja trebalo bi se osigurati manje zagrijavanje, veću kvalitetu zraka, potaknuti biološku raznolikost, otpornost, ali i gradove učiniti ugodnijima za život.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.