Noćas potpuna pomrčina Mjeseca iznad Križevaca

blood-moon2-470435

U noći s nedjelje na ponedjeljak, 28. rujna, Zemlja će se naći između Sunca i Mjeseca, što znači da će se sa svih mjesta na Zemlji s kojih će u to vrijeme Mjesec biti vidljiv, moći promatrati potpuna pomrčina Mjeseca. Uspjeh promatranja, naravno, ovisi o meteorološkim uvjetima, to jest, jednostavnije rečeno, ako oblaci to ne onemoguće. Vremenska prognoza za naše krajeve nije baš optimistična, ali ćemo svejedno opisati tijek pomrčine, kako bismo je mogli pratiti ako nam se nebo “smiluje”. Ova pomrčina bi iz naših krajeva bila vidljiva skoro u cijelosti, jedino bi nam promaknuo njen završni dio s izlaskom Mjeseca iz Zemljine polusjene, jer će Mjesec tada već zaći (u 6:57 h). Osim toga Sunce izlazi u 6:48 h, pa će već i zbog razdanjivanja ova pomrčina za nas bilti malo “skraćena”.

Vremena su istaknuta u UT, a naše se lokalno vrijeme računa kao UT+2 sata
Vremena su istaknuta u UT (po Greenwichu), a naše se lokalno vrijeme računa kao UT+2 sata

Pomrčina će trajati od približno 2:11 h (početak ulaska u Zemljinu polusjenu), pa sve do 7:22 h (izlazak iz polusjene). Primjetljiva pomrčina počinje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu u 3:07 h, a završava izlaskom iz sjene u 6:27 h. Kulminacija je u 4:47 h, kad će Mjesec biti najdublje “zaronjen” u Zemljinu sjenu. Ova pomrčina će biti posebna zbog toga što će Mjesec u približno 3:45 h biti na ekstremno maloj udaljenosti od Zemlje (oko 356900 km), pa će zato izgledati nešto veći no inače.

Čitav tijek pomrčine vidjet će se u istočnoj polovici Sjeverne Amerike, u čitavoj Južnoj Americi, s nekih dijelova Antarktike, s Atlantskog oceana, te u zapadnoj polovici Europe i Afrike.

85ea0bfc05ed7f4bc84a2ae8a709b331

Posljednji put do sada potpunu smo pomrčinu Mjeseca mogli vidjeti u noći s 15. na 16. lipnja 2011. a prva sljedeća “na rasporedu” je opet tek 27. na 28. srpnja 2018.

Križevačka astronomska udruga Perzeidi neće organizirati promatranje ove pojave, iz dva razloga: prvi je “nezgodno” vrijeme njenog odvijanja, a drugi je mala vjerojatnost da ćemo je moći vidjeti, zbog nepovoljne vremenske prognoze, to jest zbog oblačnog neba. Ostaje nam da je pokušamo vidjeti svatko za sebe.

Izvor: Perzeidi

Vezano
1 komentar
  1. aida piše:

    imamo srecu u Svicarskoj…. pokusat cu snimiti

Komentari su zatvoreni.