Izložba Josipa Botterija Dinija u Križevcima

IMG_2611_izlozba_Na_putu_svjetla_Josip_Botteri_DiniU sklopu Dana sv. Marka Križevčanina, u  četvrtak 10. rujna u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ u Križevcima otvorena je izložba slika akademskog slikara Josipa Botterija Dinija pod nazivom „Na putu svjetla“. Izloženo je pedeset slika gotovo isključivo sakralnoga karaktera na kojima se tematski prikazuju biblijski likovi (Krist, Marija, Josip, Job…) kao i eminentne biblijske, posebice novozavjetne teme (Navještenje, Tri kralja, Krštenje Kristovo, Isusa vode, Krist umire, Kalvarija, Petrovo zatajenje Isusa, Pieta, Uskrno jutro i druge), te poznate Botterijeve procesije i detalji ulomaka sa starohrvatskih sakralnih spomenika.

Sve slike slikane su akrilikom na različitim podlogama, od platna, preko drva do papira, a izložba obuhvaća manji izbor iz umjetnikova stvaralaštva počevši od 1980. godine pa sve do danas. Među najsvježijim djelima nalazi se i portret sv. Marka Križevčanina, nastao upravo za ovu izložbu. Govoreći o umjetniku i izloženim djelima prof. Anton Šuljić spomenuo je da je Josip Botteri Dini zasebna i gotovo pa usamljena umjetnička pojava u našoj suvremenoj likovnoj umjetnosti koja se gotovo isključivo posvetila sakralnome stvaralaštvu.

IMG_2950_izlozba_Na_putu_svjetla_Josip_Botteri_DiniSmjestivši svoje stvaralaštvo između biblijske soteriologije i njezina utjelovljivanja u hrvatske povijesne i suvremene gabarite, Botteri je postao slikar uprisutnjena svetog u ovo ovdašnje i naše, ali i svjedok povijesnog srastanja vrijednosti, poruka i ljepota, naglasio je Šuljić. U njegovoj posvećenosti duhovnoj tematici očitava se sljubljenost s temom pa slikarov kolorizam i inzistiranje na liniji podrazumijevaju onaj unutarnji duhovni i tragalački žar koji žudi za sjedinjenjem. Bog je, ustvari Krist, ta točka prema kojoj konvergiraju sve boje i sve linije, svi kontrapunkti i kompozicije. U Kristovu liku sabiru se sva ljudska lica, sve sudbine, sve tame, sva svjetla i sve nade… To se čita iz ovih slika.  Botteri, rekao je Šuljić, svojim slikama vjeruje i to uvjerenje nas se tiče, dodiruje nas i zahvaća upravo zato jer je najprije zahvatilo samog slikara. „Botteri sabiranjem svjetla u tkivo boje već naznačuje likovnu čujnost duhovnog, boravište nebeskog u opisima evanđelista, koje umjetničkom autentičnošću postaje i ostaje zbilja svakodnevice“, zapisao je o ovome slikarstvu Stanko Špoljarić. Zagledajući se u Kristovo patničko, ali osobito u ono proslavljeno, vazmeno lice, Botteri gledatelja uvlači u svoj posvećeni krug u kojem ni teški namazi, ni zgusnuta faktura, ni tamne boje ne mogu prekriti onaj prosjaj svjetla koji izbija iz svih tvari koje su duhovno-likovnog određenja. To je taj Botterijev credo, njegova inspiracija i gotovo sav njegov likovni svijet.

Izložbu, kao i poetsko-glazbeni recital don Antona Šuljića, koji je prethodio otvaranju, u sklopu Dana sv. Marka Križevčanina, već tradicionalno organizirala je zajednica fokolara „Djelo Marijino“ iz Križevaca pod nazivom „Triptih“. Izložba ostaje otvorena do 25. rujna 2015. godine.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.