Jedni grade novu prugu, drugi ukidaju direktne vlakove od Zagreba do Bjelovara

HŽ Infrastruktura ove jeseni kreće u gradnju pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno

HŽ Infrastruktura ove jeseni kreće u gradnju pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno, čijim će se završetkom putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba skratiti sa sadašnjih sat i 40 minuta na samo sat. Vrijednost je investicije 203,4 milijuna kuna, a nova 12,2 kilometra pruge trebala bi biti sagrađena do 2017. godine.

Premijer na svečanosti

Ugovor s izvođačima radova potpisan je svečano 26. kolovoza uz nazočnost premijera Zorana Milanovića. No paralelno s time, u tvrtki HŽ Putnički prijevoz donijeli su odluku da u novom voznom redu, koji stupa na snagu u prosincu ove godine, ukinu direktne linije između Zagreba i Bjelovara. Trenutačno između ta dva grada vozi direktno 12 vlakova. Od prosinca ove godine svi putnici koji putuju vlakom iz Zagreba u Bjelovar i obratno morat će presjedati u Križevcima i čekati vezu prosječno 10 minuta.

U HŽ PP-u kažu da su novu organizaciju prometa, koja uključuje i ukidanje direktnih vlakova na relaciji Zagreb – Bjelovar, planirali sukladno nabavi novih vlakova od Končara. Predsjednik uprave HŽ PP-a Dražen Ratković navodi da pruga od Bjelovara do Križevaca nije elektrificirana i da će na toj relaciji voziti dizelski motorni vlakovi, a do Križevaca i dalje prema Koprivnici vozit će novi elektromotorni vlakovi.

– Putnici iz Bjelovara trećinu puta vozit će se u dizelskim motornim, a dvije trećine u novim elektromotornim vlakovima – objašnjava Ratković.

Dodaje da će se uvođenjem elektromotornih vlakova uštedjeti oko 3,5 milijuna kuna godišnje jer na cijeloj ruti od Zagreba do Bjelovara i obratno neće voziti samo dizelski motorni vlakovi. Iako se do Bjelovara gradi nova pruga, broj putnika koji se prema tom gradu i iz njega vozi vlakom više je nego skroman. Prema podacima HŽ PP-a, od Križevaca do Bjelovara prosječno se vlakom vozi 27 putnika, a u suprotnm smjeru njih 29.

Elektrifikacija pruge

No gradnjom nove pruge od Gradeca do Svetog Ivana Žabna neće se izgleda ništa promijeniti što se tiče vožnje vlakom do Bjelovara jer i ta nova pruga neće biti elektrificirana. U HŽ PP-u nadaju se da će HŽ Infrastruktura u drugoj fazi elektrificirati novu prugu Gradec – Sveti Ivan Žabno kao i postojeću prugu od Žabna do Bjelovara.

Kažu i da će nakon njene gradnje nova pruga biti uvrštena u vozni red 2017./18. pa će se u skladu s tim odrediti broj direktnih vlakova između Zagreba i Bjelovara i obratno. Završetkom nove pruge očekuju povećanje broja putnika. U HŽ Infrastrukturi pak kažu da će elektrificirati i prugu do Bjelovara nakon što sagrade prugu Gradec – Žabno. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.