Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1420

Prof. dr. sc. Marijan Herak govori o potresima na festivalu 10. dana astronomije 15. travnja u Daruvaru (foto Martin Vujić)
Prof. dr. sc. Marijan Herak govori o potresima na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 15. travnja (foto Martin Vujić)

U Temi Krugova slušamo prvih petnaestak minuta predavanja o potresima koje je prof. dr. sc. Marijan Herak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu održao na festivalu 10 dana astronomije 15. travnja u Daruvaru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Za to vrijeme na Zemlji … Olivera Jeffersa, na odjelu književnosti za mlade Beverly, upravo ovdje: tri hrabrice Kate DiCamillo, na odjelu beletristike Ubojstva na Krvavom mostu Anđelke Kliment, a na stručno-znanstvenom odjelu Rezerva Princea Harryja.

Na današnji datum rođeni su Henry Fonda, Marijan Haberle i Desanka Maksimović, otvorena je Moderna galerija u Zagrebu, predstavljen je laser i dva su se značajna događaja desila na području elektrotehnike. Umrli su Frederick Gowland Hopkins, Jim Henson, Joseph Fourier i Božo Težak.

U Vijestima Krugova saznajemo da je u Matici hrvatskoj održan kolokvij o Krleži, da je otvorena izložba Novi val i ostalo te da će jedan od najvećih pariških muzeja uskoro biti zatvoren na možda čak i pet godina. U okviru Culture Shock Festivala otvorena je izložba koncertnih fotografija Đole u Križevcima. Posebno najavljujemo neke događaje iz kulture u Križevcima u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je istaknuti astronom Muhamed Muminović dobio “svoj” asteroid, da je proučena najveća zapažena eksplozija u svemiru, da je prošli tjedan počela Mala škola astronomije u okviru projekta SPARK, te da u petak, 19. svibnja počinje 7. Hrašćinski astro na kojem svojim predavanjima i vođenjima promatranja neba sudjeluju križevački Perzeidi.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Bedřicha Smetane, Antonín Dvořáka, Đorđa Balaševića, te grupa Nirvana, Detour i Haustor.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1420 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 16. svibnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.