Nada u financiranje projekata izvan općine Sveti Petar Orehovec

Udruga_Orej_Sveti_Petar_OrehovecSV. PETAR OREHOVEC – Sa izvornim proračunom koji doseže svega tri do tri i pol milijuna kuna, te površinom velikom 91 četvorni kilometar na kojoj u čak 37 naselja živi oko pet tisuća žitelja, u općini Sveti Petar Orehovec u planiranje većih komunalnih zahvata mogu ići jedino uz pomoć izvana. Stoga su i sada okrenuti pripremi projekata koje će kandidirati za mjere ruralnog razvoja, makar, kaže načelnik Franjo Poljak, prošlih nekoliko godina nisu baš uživali potporu viših razina.
– Nemamo nekakva blistava iskustva i moramo se najviše koncentrirati na sredstva našega proračuna. A vaši slušatelji i vi znate da smo mi Općina koja ima vrlo skroman proračun, a jedna smo od većih Općina s 37 naselja i velikom mrežom nerazvrstanih cesta i druge infrastrukture koja nam je potrebna. Nije nam lako s malim proračunom servisirati i dapače investirati u dovoljnoj mjeri na tako velikom području, naglasio je Poljak.

Na jesen očekuju natječaje na koje će prijaviti obnovu svojih nerazvrstanih cesta u vrijednosti između 5 i 6 milijuna kuna, dok će asfaltiranje oko kilometar ulica u općinskom središtu i par naselja uspjeti pokriti vlastitim sredstvima, kao i redovito nasipavanje 3500 do 4000 kubika kamena. Na mjere ruralnog razvoja kane prijaviti i obnovu zgrade stare mjesne škole.
– To je najstarija zgrada na području Općine Sveti Petar Orehovec koja se ne koristi, koja već jedno vrijeme propada. Radimo projekte da se i ona potpuno građevinski uredi, da se stavu u jednu drugu namjenu. To bi mogao biti zavičajni muzej s još jednim dodatnim prostorima koji bi mogli biti na korištenje našim udrugama s područja Općine. I za druge namjene, primjerice edukacijska dvorana i slično, iznio je planove načelnik Poljak.

Prema prvim procjenama arhitekata, kaže načelnik Poljak, obnova i prenamjena bivše škole koštat će oko 2 – 2,5 milijuna kuna.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.