Dragutin Guzalić: ‘Očekujemo potpuni slom financiranja ŽUC-eva i prestanak održavanja prometnica’

IMG_3583m_ZUC_Dragutin_Guzalic_Darko_Koren_pressica_Zupanijska_uprava_za_cesteSustav financiranja i održavanja županijskih cesta pred kolapsom je zbog sve nižih prihoda pa Uprava ŽUC-a uskoro neće moći jamčiti sigurnost vozača u prometu, rečeno je na tematskoj konferenciji za medije koju su održali župan Darko Koren i ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić sa suradnicima.

Prihodi poduzeća koje je odgovorno za stanje prometnica nisu se mijenjali od 2002. do 2012. godine odnosno bili su na razini 38 milijuna kuna, dok su troškovi održavanja istovremeno porasli za 40 posto. Umjesto da izmjenom Pravilnika podigne prihode, resorno ministarstvo 2012. godine zadalo je novi udarac stanju na cestama kada je prihod od naknade za gorivo, od čega je ŽUC dobivao 10 milijuna kuna, spustilo na 4,5 milijuna. Iduće godine ŽUC se snalazio s 5,5 milijuna kuna manje, da bi početkom ove godine ostali bez svih 10 milijuna. Ovih dana stigla je nova najava iz Vlade kako je naknada za ceste (oko 370 kuna za osobna vozila koje se plaćaju na tehničkom pregledu) “parafiskalni namet za koji građani ništa ne dobivaju, te ga treba smanjiti ili čak u potpunosti ukinuti”.

– Očekujemo potpuni slom financiranja ŽUC-eva pa polako možemo početi razmišljati o odgovornosti prema vozačima jer nećemo moći jamčiti njihovu sigurnost u prometu. Trenutno 830 kilometara prometnica održavamo sa samo 25 milijuna kuna, pored čega smo obveznici PDV-a, a 600.000 kuna plaćamo i Hrvatskim vodama – rekao je ravnatelj Guzalić te najavio moguće tužbe izvođača s kojima su potpisali ugovore o radovima, a koje zbog ovogodišnjeg novog smanjenja prihoda neće moći ostvariti.

IMG_3591m_ZUC_Dragutin_Guzalic_Darko_Koren_pressica_Zupanijska_uprava_za_cesteTko će biti kriv?

Posebno je ogorčen bio župan Darko Koren (HSS) koji je rekao da u načinu financiranja i dodjeli sredstava postoji politička pozadina.
– Svjesno se ide na urušavaje sustava Županijskih uprava za ceste jer ih se smatra produženom rukom županijskih vlasti. Naime, župani i većine u skupštinama uglavnom nisu iz njihove opcije (SDP-a i partnera, op.a.). Ako netko u Vladi misli da će poentirati na tome što će ceste biti pune rupa, za što sam kao župan odgovoran, onda se jako vara jer je to plitko razmišljanje – rekao je župan te takvu politiku nazvao primitivnom i nedopustivom.

Koren je pozvao na jedinstvo i hitno “resetiranje” cijelog sustava financiranja ŽUC-eva u državi uz uvođenje novog sistema koji će jamčiti adekvatno financiranje održavanja prometnica koje čine 70 posto ukupne mreže u Hrvatskoj. Sigurnost na prometnicama, kaže, ne smije biti političko pitanje.(GPP)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. CrKveni kmer piše:

    Kaj nebu Guzalić imal za isplatiti si plaću?

  2. Antidemagog piše:

    Pa nije Milanovićeva vlada valjda badava prepoznata od strane Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i drugih relevantnih globalnih institucija !!!???

    http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=830689

Komentari su zatvoreni.