Ugovorili obaveze u skrbi o starijima u domovima

Dom za starije i teško bolesne odrasle osobe u KriževcimaKRIŽEVCI – Nakon što su vijećnici Županijske skupštine prošloga studenoga odlučili o sufinanciranju troškova smještaja starijih i nemoćnih osoba u podravsko-prigorske privatne ustanove socijalne skrbi, a njihovi kolege u križevačkom Gradskom vijeću to učinili prošloga mjeseca za područje svoje lokalne samouprave, stvoreni su temelji za potpisivanje ugovora kojim te dvije razine vlasti određuju međusobne odnose u pokrivanju troškova domova za starije u križevačkom kraju. Takve su ustanove za sada tri, te će u njima Grad i Županija plaćati do polovice najniže cijene smještaja, a najviše do 2.000 kuna, uz uvjet da sufinanciranje ne može biti više nego što iznosi udjel samog korisnika. Uz napomenu da će ista pravila vrijediti i za moguće nove pružatelje skrbi, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg posebno je želio naglasiti:
– Ponavljam i naglašavam, ovo nije subvencioniranje domova za starije i nemoćne, ovo je subvencioniranje korisnika domova za starije i nemoćne, u ova tri doma.

I Grad Križevci i Županija koprivničko-križevačka s ugovorom sklopljenim na rok do kraja ove godine imat će prilike doznati i tek uskladiti kriterije kao i iznose kuna s kojima će ubuduće podržavati smještaj starijih i nemoćnih u domovima, jer primjera prema kojem bi se ravnali u državi  još nema, baš kao što nema ni dva korisnika s jednakim uvjetima, pa onda i iznosima pomoći koju će dobivati. Župan Darko Koren pak rekao je pokoju o kritikama koje stižu iz oporbenih redova, a prema kojima radi se o pogodovanju križevačkom kraju i vlasnicima novootvorenog Doma za starije Senior Care.
– Prosto je nevjerojatno koliko neki ljudi, zlonamjerni,  imaju potrebe obezvrijediti sve ono što se zaista nastoji napraviti dobro za zajednicu. Dakle, ovaj naš program on je institucionalan, on nije sad osmišljen zbog toga što se u određenom momentu pojavio netko tko bi ga mogao koristiti, nego smo željeli sugoročno pomoći našim ljudima, starijim osobama da si omoguće takav vid smještaja, rekao je Koren.

Dom za starije i teško bolesne odrasle osobe u KriževcimaKoren je naveo da u županiji postoji pet domova za starije koji primaju više od 20 stanara, 156 udomiteljskih obitelji, koje primaju do četiri korisnika, te 15 tzv. obiteljskih domova, koji mogu primiti do 20 osoba. Za suifinanciranje smještaja svih korisnika Županija bi trebala izdvojiti preko sedam milijuna kuna, što sada nije sposobna, pa se krenulo u prvi korak, kojim će biti pokrivene najveće kuće. Župan kaže da im je razlog za to bila nepravda koju država provodi u nekad državnim, a danas županijskim domovima za starije, poput onoga na koprivničkom Lenišću.
– Jer RH subvencionira troškove smještaja samo osobama smještenim u nekadašnje Domove umirovljenika. Oni su u privilegiranom položaju, kako zbog cijene koju plaćaju tako i zbog kvalitete usluge koju dobivaju. Država podmiruje dio ili cjelokupne troškove smještaja tih osoba, dodao je Koren.

Županija će svojim udjelom pomoći smještaj starijih ukoliko se na to odluče i njihove lokalne samouprave, a za sada takav je slučaj jedino u Križevcima. Hrg je izrekao zajedničko vjerovanje da se ovako širi blagodat bezbrižnije starosti na mnoge, a ne samo na dio populacije, te da će to postati model za cijelu državu.
– Ja sam uvjeren da će on saživjeti na području cijele Hrvatske i da će se uvesti reda u ovaj sustav, da neće 10 domova u državi biti povlašteno, a svi drugi umirovljenici da budu izloženi i ostavljeni sami sebi, rekao je Hrg.

dom_za_starije_krizevciČelnici Križevaca i Županije procjenuju da će zajedno za sufinanciranje trošiti oko 1,5 milijuna kuna godišnje, a točnije brojke znat će se već do isteka upravo potpisanog ugovora.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
8 komentara
  1. Stojan Miščević piše:

    Kad vidim aktere, mislim da je sve bio pošteno!

    1. deputy piše:

      A kaj se ti Stojko javljaš o poštenju?

      1. Stojan piše:

        A s kim razgovaram!?

  2. Stojan Miščević piše:

    Tko je skim i što ugovorio, i najvažnije na čiji i za čiji račun!?

  3. Robert Majic piše:

    Treba smjestit tu svu familiju…babe, dede…punice i taste…naravno, na račun lokalnog proračuna a pod krinkom brige za građane…zaradite si penzije radom ili prodajte imovinu pa si onda kupite mjesto u domu a ne da vam ga mi plačamo!!…

  4. Željko Car piše:

    lopovluk

    1. deputy piše:

      I ti Kešerov poštenjak?

    2. Stojan piše:

      Željko, a tko je ova pička kukavička, kaj se nemre ni predstavit!?

Komentari su zatvoreni.