Podravsko-prigorski vatrogasci na dvije dislokacije

Javna_vatrogasna_postrojba_Krizevci_vatrogasci_pozar_vatraPODRAVINA I PRIGORJE – Podravsko-prigorski vatrogasci, u prvom redu profesionalci ali i dobrovoljni, i ovoga ljeta pomažu kolegama u priobalju. Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan kaže da su dvojica pripadnika đurđevačke Javne postrojbe s jednim vozilom na otoku Lastovu, dok njihovi koprivnički kolege već tradicionalno brinu o Brijunskom otočju.
– Na području NP Brijuni nam je šest vatrogasaca – 5 profesionalaca i jedan dobrovoljac s područja VZ grada Koprivnice, s dva vatrogasna vozila. Oni su dolje na dislokacijama od 26. 6., kada je prva smjena otišla na Lastovo, a tjedan dana ranije su krenuli vatrogasci na područje otočja Brijuni, rekao je Habijan.

Pored tih 30 do sada angažiranih vatrogasaca, s područja naše županije na moru su i križevački gasitelji, i to na otoku Pagu. U prvu desetodnevnu smjenu dvojica pripadnika tamošnje Javne postrojbe krenula su 19. lipnja, te će s jednim vozilom na Pagu ostati do polovice rujna. Njihov zapovjednik Ivan Matosović naglašava da ispomoć križevačkih gasitelja u gradu Pagu nije dio Vladinog programa dislokacija tijekom ljetne sezone, već plod dugogodišnjeg prijateljstva dva grada. Ukupno gledano, u odnosu na prošle godine znatno je manje neposredno sudjelovanje podravsko-prigorskih postrojbi u dežurstvima na obali i otocima, jer veli Habijan, Vlada je težište protupožarne brige prebacila žiteljima samog priobalja.
– Ranijih godina smo imali daleko veće aktivnosti, jer je bilo više područja koje su pokrivale i profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, pa smo imali angažirano do 80 vatrogasaca s područja naše županije, na četiri dislokacije. Ove godine se uvela jedna dobra praksa angažiranja domicilnog vatrogastva, tako da je na području sedam županija priobalja angažirano 1110 sezonskih vatrogasaca, dodao je.

Županijski zapovjednik Habijan dodaje da prošlih dana, dok su stizale nemile vijest o vatrenoj stihiji koja je divljala Pelješcem, naši vatrogasci nisu sudjelovali u obuzdavanju vatre, no njih 30-tak s četiri vozila bilo je u pripravnosti. A zbog uspješno odrađenog protupožarnog posla tijekom žetvene sezone svakako je želio zahvaliti:
– Svim vatrogascima koji su se angažirali kroz pasivna ili aktivna dežurstva tijekom žetvenih radova, svim njihovim zapovjednicima

koji su vodili brigu o pravovremenom rasporedu u svojim matičnim društvima. Nismo imali veliki broj požara otvorenog prostora u tom periodu žetve – sveukupno pet, s tim da smo imali i četiri poljoprivredna stroja na kojima je došlo do početnih požara.
Zapovjednik Vatrogasne zajednice županije Zvonimir Habijan kaže da u ovoj godini bilježe ukupno 216 intervencija, od čega 85 na gašenjima požara; najviše je gorjelo na koprivničkom području, 38 puta, na đurđevačkom 25, a najmanje, 22 požara imalči su križevački gasitelji.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.