Oprezno sa spaljivanjem biljnog otpada

Vatra_gasenje_hrvatska_vatrogasna_zajednicaIz Hrvatske vatrogasne zajednice upozoravaju javnost da dolaskom toplijih dana velik broj građana počinje s radovima na poljoprivrednim zemljištima koji uključuju i spaljivanje biljnoga otpada. Često se to radi na neodgovoran način o čemu svjedoči i velik broj informacija iz medija o požarima izazvanih upravo ovakvim ponašanjem. Neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre najčešći je uzrok velikih požara otvorenoga prostora u Hrvatskoj. Vatrogasci stoga savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Za vrijeme požarne sezone na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru.
Vatrogasci podsjećaju da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi 30 požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu. Nakon uočavanja požara potrebno je odmah nazvati vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Ukoliko se ipak odlučiti za spaljivanje, potrebno je pridržavati se sljedećih uputa: vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumljivih površina.  Biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima; prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara; pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i slično; ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja; osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi; sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru: dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (županijske vatrogasne zajednice, javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.