Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1074

Korado Korlević
Korado Korlević
Korado Korlević na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. u Križevcima (foto:Martin Vujić)

Slušamo završetak predavanja Korada Korlevića o strukturi i sastavu meteorita Križevci na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja u Gradskoj vijećnici u Križevcima koji su organizirali Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije Križevci (HAZU) i Križevačka astronomska udruga Perzeidi povodom godišnjice priznanja meteorita. Saznat ćemo o fizikalnoj i kemijskoj analizi meteorita na Sveučilištu u Manchesteru koja je obavljena na najsuvremeniji način, te o značaju za budućnost takve vrste izučavanja meteorita.

U Novim naslovima u gradskoj knjižnici predstavljamo fotomonografiju Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika, povodom povodom 140. obljetnice organiziranog hrvatskog planinarstva, Knjigu mojih života Aleksandra Hemona, te roman Olivino nasljeđe Alide Bremer. Saznat ćemo i koji film možemo gledati pola sata nakon završetka ove emisije u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima.

Vijesti Krugova donose informaciju o pronađenom do sada najstarijem pisanom primjerku Kur’ana, o gostovanju Katedralnog pjevačkog zbora Križevci u Prijedoru i Banjoj Luci, saznajemo koji su među renomiranim filmskim kritičarima najbolji filmovi svih vremena, govorimo o jednom suvremenom baroknom umjetniku, te o izložbi Neprikladno u dalekom Portlandu i otvorenju izložbe u Likovnoj galeriji u Križevcima, a na kraju o eksperimentalnoj potvrdi postojanja Weylovog fermiona.

Vladika križevački mons. Nikola Kekić predvodi arhijerejsku liturgiju u ukrajinskoj grkokatoličkoj župi (parohiji) Preobraženja Gospodnjeg povodom obilježavanja 150 godina rođenja lavovskog nadbiskupa i metropolite Andrije Šeptickog, u Prnjavoru 26. srpnja 2015. (foto: R.Matić)
Vladika križevački mons. Nikola Kekić predvodi arhijerejsku liturgiju u ukrajinskoj grkokatoličkoj župi (parohiji) Preobraženja Gospodnjeg povodom obilježavanja 150 godina rođenja lavovskog nadbiskupa i metropolita Andrije Šeptickog, u Prnjavoru 26. srpnja 2015. (foto: R.Matić)

Na današnji datum rođeni su fizičar Robert Hooke, povjesničar Vjekoslav Klaić, filozof Ludwig Feuerbach, kazališni djelatnik Branko Gavella, filozof Karl Popper, dirigent Milan Horvat, arhitekt Santiago Calatrava, slikar Marcel Duchamp i glazbenik Richard Wright, umrli su glazbenici Antonio Vivaldi i Johann Sebastian Bach, književnik Cyrano de Bergerac i slikarica Dora Maar, biolog Francis Crick i fizičar Oto Hahn. U Europu je donijet krumpir, avion se zaletio u najvišu zgradu na svijetu, otvorena JAZU, počeo Prvi svjetski rat…

U Prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o skali za procjenu sjaja neba, to jest svjetlosnog onečišćenja.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjici prve fotografije potpune pomrčine Sunca, o novim otkrićima teleskopa Kepler, o planovima za daljnje istraživanje letjelice New Horizons, o novoj posadi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a redovit je i prilog o položajima planeta na našem nebu.

Zajednička fotografija Križevčana, pjevača i njihovih gostiju na putovanju, nakon liturgije u Prnjavoru. Liturgiju je pjevao Katedralni pjevački zbor Križevci pojačan nekolicinom članova HPD Kalnik (foto: Katedralni zbor)
Zajednička fotografija Križevčana, pjevača i njihovih gostiju na putovanju, te domaćeg svećenika, nakon liturgije u Prnjavoru. Liturgiju je pjevao Katedralni pjevački zbor Križevci pojačan nekolicinom članova HPD Kalnik (foto: Katedralni zbor)

U Zanimljivostima saznajemo koje su statističke razlike u osobinama ljevaka i dešnjaka. .

U glazbenim prilozima koji su vezani uz teme i događaje spominjane u emisiji slušat ćemo grupu Pink Floyd povodom rođendana Richarda Wrighta, imamo razloga za slušanje i The New Seekers i Elvisa Presleya, a veće će vrijeme biti posvećeno Vivaldiju te Bachu čiju će glazbu izvoditi naša poznata čembalistica Višnja Mažuran a slušamo je s CD-a iz serije Veliki hrvatski interpreti u izdanju Croatia Recordsa.

Ne dirajte mi krugove broj 1074 emitira se 28. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 1. kolovoza od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.