Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1073

Perzeidi ugošćuju voditelje Hrvatske meteorske mreže 18. lipnja 2015. S lijeva: Željko Andreić i Damir Šegon, desno Korado Korlević (foto: Perzeidi)
Perzeidi ugošćuju voditelje Hrvatske meteorske mreže 18. lipnja 2015. S lijeva: Željko Andreić i Damir Šegon, desno Korado Korlević (foto: Perzeidi)
Perzeidi i Zavod HAZU ugošćuju u Križevcima voditelje Hrvatske meteorske mreže 18. lipnja 2015. S lijeva: Željko Andreić i Damir Šegon, desno: Korado Korlević (foto: Perzeidi)

Na redu je peti nastavak snimaka s okruglog stola o meteoritu Križevci 18. lipnja u Gradskoj vijećnici u Križevcima koji su organizirali Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije Križevci (HAZU) i Križevačka astronomska udruga Perzeidi. Nastavci čine takve cjeline da nije nužno slušati prethodne da bi se razumjeli. Slušamo prvi dio izlaganja Korada Korlevića, stručnjaka za mala tijela Sunčevog sistema koji ih izučava i otkriva već nekoliko desetljeća, a uvjerit će nas kako križevački meteorit nije pronađen slučajno, već je rezultat sustavnog rada Hrvatske meteorske mreže posljednjih desetak godina.

Korado Korlević u Gradskoj vijećnici u Križevcima drži predavanje o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. (foto: Martin Vujić)
Korado Korlević u Gradskoj vijećnici u Križevcima drži predavanje o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. (foto: Martin Vujić)

U Novim naslovima u gradskoj knjižnici predstavljamo knjigu u kojoj se razotkriva pohlepna i korumpirana “nogometna mafija”, jedan roman, te fikcionalnu biografiju Grete Garbo, ali zasnovanu na činjenicama iz života slavne švedske glumice.

Vijesti Krugova bave se događajima uglavnom s područja umjetnosti. Saznajemo o pronađenoj skulpturi Augusta Rodina koja je ukradena prije četvrt stoljeća, kako su znanstvenici “oživjeli” Monu Lizu, u kakvim su problemima grčki muzeji, kakve rukopise Leonarda da Vincija posjeduje Bill Gates, koji film o spašavanju umjetnina u doba nacističkih pljački možemo poslije ove emisije gledati u Križevcima, kakva je nova vrsta čestica otkrivena u CERN-u…

Na današnji datum rođeni su Dimitrije Demeter, Paul Reuter i Ernest Hemingway, obznanjeno je otkriće veze između elektriciteta i magnetizma, zabilježena je najniža (da, najniža!) temperatura na Zemlji, a prije 111 godina već su automobili jurili sto na sat.

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o “sjaju neba”, kad se naša pretjerana rasvjeta na tlu koja je uperena prema nebu odbija od oblaka, čestica u zraku i smoga.

Venera, Mjesec i Jupiter s Petrovog vrha pored Daruvara 18. srpnja 2015. Promatraju se još za dana, jer kad se smrači, već zalaze (foto Martin Vujić)
Venera, Mjesec i Jupiter (jedva vidljiv desno gore od Mjeseca) s Petrovog vrha pored Daruvara 18. srpnja 2015. Promatraju se još za dana, jer kad se smrači, već zalaze (foto: Martin Vujić)

U Svemirskom kutku obilježavamo godišnjice prvih koraka po Mjesecu, prvog susreta kozmonauta i astronauta u orbiti oko Zemlje i posljednjeg leta space shuttlea. Nakon što je letjelica New Horizons neoštećena prošla pored Plutona, nabrajamo što sve do sada znamo o Plutonu i njegovoj maloj obitelji satelita, a redovit je i prilog o položajima planeta na našem nebu.

U Zanimljivostima saznajemo što su jedan drugom pisali Albert Einstein i Charlie Chaplin.

U glazbenim prilozima koji su vezani uz teme i događaje spominjane u emisiji slušat ćemo Cata Stevensa kojem je rođendan, te The Shadows koji su prije 55 godina dospjeli na glazbene top liste.

Ne dirajte mi krugove broj 1073 emitira se 21. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 25. srpnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.