Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1068

Perzeidi s teleskopima 13. lipnja na Križevačkom velikom spravišču (foto: R.Matić)
Perzeidi s teleskopima 13. lipnja na Križevačkom velikom spravišču (foto: R.Matić)
Perzeidi (i svi koji su naišli) teleskopima su 13. lipnja na Križevačkom velikom spravišču promatrali Sunčeve pjege (foto: R.Matić)

Na početku emisije slušamo treći dio predavanja s tribine Kakvu vodu piju Križevčani Zavoda HAZU povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja u Gradskoj vijećnici u Križevcima, koje je održala dr. sc. Jasna Nemčić Jurec iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

U Novim naslovima u gradskoj knjižnici predstavljamo knjigu o suvremenoj potrazi za zamjenom Boga, te dva romana.

Promatranje se nastavilo do duboko u noć. Svi posjetitelji "štanda" Perzeida mogli su vidjeti Veneru, Jupiter i njegove satelite, Saturn s prstenom, dvojne zvijezde, kuglaste skupove, svemirske maglice... Vrijeme je poslužilo, javna rasvjeta nešto manje...  (foto: R.Matić)
Promatranje neba se nastavilo do duboko u noć. Svi posjetitelji “štanda” Perzeida mogli su vidjeti Veneru, Jupiter i njegove satelite, Saturn s prstenom, dvojne zvijezde, kuglaste skupove, svemirske maglice… Vrijeme je poslužilo, javna rasvjeta nešto manje… (foto: R.Matić)

Teme u Vijestima Krugova su Praški kvadrijenale, izložba Dana Okija, nedavni (ponovni) pogreb Miguela de Cervantesa, neravnopravnost autorica, obilježavanje godišnjice Magne charte libertatum, piratstvo na internetu, novosti iz CERN-a, križevački pjevački zborovi prije ljetnog odmora gostuju u Rijeci…

Na današnji datum spominje događaje vezane uz Adama Smitha, Geronima, Napoleona, IBM, Rudolfa Nurejeva, Ligu naroda, Alfreda Hitchcocka…

Uz najavu niza predavanja o meteoritu Križevci 18. lipnja: Korado Korlević na "staroj" zvjezdarnici u Višnjanu  izvještava posjetitelje iz Križevaca 16. travnja 2014. o meteoritu Križevci (foto: R.Matić)
Uz najavu niza predavanja o meteoritu Križevci 18. lipnja: Korado Korlević na “staroj” zvjezdarnici u Višnjanu izvještava posjetitelje iz Križevaca 16. travnja 2014. o meteoritu Križevci (foto: R.Matić)

U Svemirskom kutku obilježavamo godišnjice prve žene u svemiru, prve Kineskinje u svemiru i Wernhera von Brauna. Na veliku radost astronoma, a posebno europskih, sonda koja se prije sedam mjeseci spustila na komet Čurjumov-Gerasimenko i uskoro “zamrla” zbog nedostatka energije, “probudila” se neki dan kad se komet približio Suncu. Dio posade međunarodne svemirske stanice vratio se na Zemlju. Perzeidi su imali još jedan uspješan susret sa svojim gostima na dnevnom i noćnom promatranju neba za vrijeme Križevačkog velikog spravišča, a u četvrtak, 18. lipnja, pripremaju u Križevcima, u suradnji sa županijskim Zavodom HAZU do sada najkompletniji skup o meteoritu Križevci, povodom prve godišnjice njegovog upisa u svjetski registar meteorita. Saznajemo i što ćemo moći vidjeti na nebu ovih dana.

Uz Korada Korlevića i Željka Andreića, 18. lipnja u Križevcima gostuje i Damir Šegon s prezentacijom kako je pronađen meteorit Križevci
Uz Korada Korlevića i Željka Andreića, 18. lipnja u Križevcima gostuje i Damir Šegon s prezentacijom kako je pronađen meteorit Križevci

U Zanimljivostima otkrivamo da se pas druži s čovjekom mnogo dulje nego što smo do sada mislili.

Neki su glazbeni prilozi tematski vezani uz događaje na datum emisije, pa tako slušamo glazbu Boba Dylana, te Erica Burdona and the Animals i Jimija Hendrixa, vezano uz godišnjicu Monterey Pop Festivala, glazbu iz filma Geronimo

Prošlotjedna emisija nije imala uobičajenu reprizu u subotu, iako smo je najavili. Naime, tek dan prije nego što je trebala biti emitirana, saznali smo da se otkazuje zbog direktnog prijenosa događaja s Križevačkog velikog spravišča, pa se ispričavamo što u najavi prošle emisije nismo stigli na vrijeme informirati o toj promjeni.

Ne dirajte mi krugove broj 1068 emitira se 16. lipnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 20. lipnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.