Sudjelovanjem Grada do još povoljnijih kamata

VL_Grad_Krizevci_gradska_uprava_by_Sergej_NovoselKRIŽEVCI – Lokalna samouprava pridružit će se programu ‘Kreditom do uspjeha’, u sklopu kojega su Ministarstvo poduzetništva i obrta i Koprivničko–križevačka županija potpisali sporazum o pokriću dijela kamata za mjeru ‘Kreditom do konkurentnosti’. Poduzetnici s križevačkog područja tako će moći do još malo povoljnijeg financiranja poslovanja, pojasnio je pročelnik za financije i proračun Darko Masnec.

– Suština je slijedeća – kroz program Ministarstva i Županije sufinancira se dva posto kamata za proizvodne djelatnosti, koje daje Ministarstvo, a jedan posto Županija. Ukoliko se radi o financiranju uslužnih djelatnosti, tada Ministarstvo sufinancira jedan postotni poen, a Županija dva. Grad Križevci pristupit će tom projektu i sve poduzetničke projekte, bez obzira da li su proizvodnog ili uslužnog karaktera, ako se radi o novim projektima prihvatljivo sufinanciranje je jedan posto, rekao je.

Grad Križevci imat će jednog predstavnika u nadležnom povjerenstvu za kreditne zahtjeve, no konačnu riječ u odobravanju zajmova imaju poslovne banke. Pročelnik Masnec je naglasio da poduzetnici ovako imaju izvor novca jeftinijeg nego preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

– Županija još dodatnih jedan posto financira poduzetništvo žena, znači, ili će za poduzetnika biti dva posto, ili čak ako se radi o ženama 1 do 1,5 posto, što moram reći da je niža kamatna stopa nego kroz program HBOR-a, s tim da ovdje ipak očekujemo da će procedura i sredstva biti daleko brže realizirani nego što su kod HBOR-a, zato jer ih poznaje banka i vrlo brzo će im moći odgovoriti da li prati njihov investicijski projekt ili ne, pojasnio je Masnec.

Istovremeno s ulaskom u mjeru ‘Kreditom do konkurentnosti’ Grad Križevci zadržava svoju kreditnu liniju pod nazivom ‘Križevački poduzetnik’. Razloga za to je dovoljno, naime kako je rečeno, lokalni krediti mogu se trošiti na više namjena, primjerice za refinanciranje starih obaveza. S druge strane, ‘Križevački poduzetnik’ daje potpore gospodarstvu već pet, šest godina, a hoće li država iduće godine pokrivati dio kamate ili neće, sada nitko ne može znati.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. objektivno piše:

    dobra inicijativa

  2. ivek piše:

    sam imel za čujti da je za to zaslužan divlji vepar sa crvenim kmerima

Komentari su zatvoreni.