Biciklom u povijest

U okviru projekta ”BA biking” Grad Križevci Vas poziva na otvorenje izložbe ”Biciklom u povijest” koje će se održati u petak 12. lipnja 2015. godine s početkom u 19,00 sati u dvorani Turističkog informativnog centra u Križevcima, Trg J. J. Strossmayera 5.
Uz stručno vodstvo i prezentaciju profesora Zorana Homena moći će se razgledati prikupljena građa koja predstavlja biciklističke zanimljivosti iz križevačke prošlosti, a druženje će se nastaviti uz prigodni domjenak. Izložba je otvorena i u subotu 13. lipnja te nedjelju 14. lipnja od 9,00 do 19,00 sati.
Radujemo se vašem dolasku!
Gradonačelnik
Branko Hrg
O izložbi
Izložba ”Biciklom u povijest” ima za cilj prikazati dugu tradiciju korištenja ovog prijevoznog sredstva na području Križevaca. Nažalost, nema sačuvanih dokumenata o eventualnom postojanju kakvog biciklističkog (koturaškog) kluba u Križevcima, ali na starim fotografijama se vidi da su bicikle posjedovali pripadnici višeg staleža, jer si prije sto i više godina nije baš svatko mogao priuštiti bicikl. Tako se sin križevačkog veleposjednika Kiepacha, mladi izumitelj Marcel Kiepach, fotografirao oko 1911. godine s biciklom koji je imao dodatni motorni pogon, a njihova sestrična iz Samobora, barunica Kulmer, sjedi na lijepo opremljenom ženskom biciklu. Iz tog davnog perioda bit će izložen i originalni trkaći bicikl koji je pripadao biciklističkom šampionu Petru Vajdi (1889. – 1975.), osvajaču brojnih medalja i priznanja s biciklističkih utrka, koje će također biti prikazane. On je osnivač biciklističkog kluba u Bjelovaru, a svoje posljednje godine života proveo je u Križevcima. Zahvaljujući jednom križevačkom kolekcionaru, na izložbi će biti prikazani dobro očuvani i dijelom restaurirani bicikli koje je on sakupio na našem području, a stari su preko sedamdesetak i više godina. Neki su iz perioda kada je i bicikl trebao imati registarsku pločicu. Nadamo se da će po prvi put postavljena ovakva izložba u Križevcima izazvati interes građana i posjetitelja Križevačkog velikog spravišča te nas vratiti u vrijeme kada je bicikl bio jedino dostupno prijevozno sredstvo do razvoja i prve veće uporabe motornih vozila.

Izvor: Križevačka udruga biciklista

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.