Bez glasova oporbe prihvaćen lanjski županijski proračun

original_zgrada_zupanije_uprava_koprivnicko_krizevacka_kckzzPODRAVINA I PRIGORJE – Obračun lanjskog poslovanja proračuna Koprivničko-križevčke županije, s prihodima i primicima teškim 149 milijuna kuna, koji su činili 93,6 posto od planiranog iznosa, nije bio prihvatljiv Klubu oporbenih vijećnika u Županijskoj skupštini. Kako ni uoči sjednice nije bila tajna da izviješće oporbenjaci predvođeni SDP-om neće podržati, župan Darko Koren pokušao je odmah pri obrazloženju pozvati ih na promjenu stava. Naime, jedna od glavnih oporbenih zamjerki ticala se oko četiri milijuna kuna koji su po računu lani ostali neutrošeni, te kao višak poslovanja preneseni u ovu godinu, a za koje SDP-ov klub smatra da su mogli biti iskorišteni umjesto da čame u banci. Stoga ih je župan pokušao poučiti u računovodstvu.
Nemoguće je podvući crtu na jedan određen datum u određenom trenutku i reći to je sad to. 31.12. imamo šetiri milijuna kuna na računu, a nismo ih potrošili. To nije sagledavanje stvari na jedan ispravan način jer to je jedna kategorija, kažem, računovodstvena, a koja je fikcija, koja ne postoji. Dakle, mi smo vjerojatno 31.12., kad bismo na taj način statički i knjigovodstveno promatrali, to imali. Međutim, već možda 3. ili 4. siječnja ta je situacija totalno drugačija, pojasnio je Koren.

Iako ih je jedan korak preduhitrio, župan nije ni centimetar izmijenio mišljenje oporbenjaka. To je bilo jasno nakon istupa šefa oporbenog kluba, SDP-ovog Tomislava Babića.
– Neću govoriti o 4 milijuna lijepo ste to objasnili. Smeta me, odnosno nas kao klub milijun i sto sedamdeset devet tisuća neutrošenih sredstava koja su bila namijenjena za subvenciju obrtnicima, poljoprivrednicima, poduzećima. Dakle, ne da nije postojalo interesa nego vi kao županijsko vodstvo niste osmislili projekte koje bi ljude zainteresirali i po kojima bi ljudi mogli povući ta sredstva. Nadalje, ako već ne postoji interes, mogu se prenamijeniti u neke druge projekte koji bi pomogli privatnicima, obrtnicima, zapošljavanju, rekao je Babić.

On je dodao da se neiskorištenim novcem moglo makar pogurati postupke legalizacije objekata ili projekte energetske učinkovitosti.
– Dok vi nemate ideje kako novac potrošiti mi nećemo tako dugo podržati dokumente vezane uz proračun, zaključio je SDP-ov Babić.

Župan je odustao od daljnjeg objašnjavanja i uvjeravanja, te podvukao crtu rekavši da se zapravo radi o političkoj raspravi, u kojoj je jasno da oporba radi svoj posao kritizirajući učinak vladajućih.
– Mi nešto govorimo, vi kažete da to ne valja, da ne znam što mi kažemo i napravimo vi ćete reći da ne valja. Vi ste oporba, izjasnili ste se da ćete glasati protiv i nemam ja tu previše potrebe ni vremena trošiti ga bezveze da vas uvjeravam u nešto što ste vi već unaprijed, zapravo, sebi kao stav donijeli, uzvratio je Koren.

Ipak, da bi istaknuo koliko su financijski planovi ponekad daleki od svakodnevice, župan je naveo da je upravo ovog tjedna županija ostala bez oko milijun kuna prihoda, jer je država odlučila koncesionarima zdravstvenih usluga, privatnim liječnicima smanjiti naknade s 1.250 na svega 250 kuna mjesečno. Istovremeno raspravi s oporbenim klubom, Koren je morao odgovoriti i novom šefu Kluba nezavisnih vijećnika, đurđevačkom gradonačelniku Željku Lackoviću. On je uljudno upozorio da bi Županija više novca kojeg stječe po osnovi rudne rente morala ulagati u mjesta na kojima se rudno bogatstvo, ili ugljikovodici, i crpe.
– Smatramo da ovaj prihod, koji se ostvaruje po osnovu plinske rente daje vama za slobodu, da u narednom razdoblju isključivo u razvoj poduzetničke infrastrukture, komunalne infastrukture dobijete potporu ovdje u skupštini i da značajnije potaknete na našem području. S obzirom da smo u značajnom zaostatku u nizu infrastrukturnih preduvjeta da mi na svaku svoju uloženu kunu dobijemo i kunu iz županije jer mislimo da je i na neki način doprinesemo u županijski proračun, rekao je Lacković.

Župan Koren smatra da razvoj županije baš i ne bi bio ravnomjeran, ako bi se išlo za vraćanjem novca prema porijeklu prihoda.
– Ali ako bismo išli tom analogijom, oprostite, tad bi i prihod na dohodak trebalo sav ili do 80% vratiti u Koprivnicu i u Križevce nešto malo. Prihod od automobila. Gdje ima najviše automobila? Pa u Koprivnici, znači, po toj analogiji mi bismo vrlo brzo izgubili korak sa raspodjelom sredstava i mislim da gospodin Lacković onda ne bi bio zadovoljan, prodiskutirao je Koren.

Međutim, župan se složio da sve probleme koje đurđevačka Podravina ima, a potegnuto je primjerice pitanje nedostatka još jednog tima hitne medicinske pomoći, treba rješavati, te je u tome najavio puno sudjelovanje Županije.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.