Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1376

Izložba o križevačkom meteoritu na 6. Hrašćinskom astru u svibnju 2022. (foto Martin Vujić)
Hrašćinski astro zbližio je hrašćinski i križevački meteorit, svibanj 2022 (foto Martin Vujić)

Od 20. do 22. svibnja u Trgovišću je održan 6. Hrašćinski astro povodom 271. obljetnice pada Hrašćinskog meteorita (26. svibnja 1751. godine). Trećega dana festivala predavanje pod naslovom Nastanak života na Zemlji održao je dr. sc. Zoran Ereš s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Slušamo snimku prvih petnaestak minuta tog predavanja.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Prva detektivska agencija za praćenje ptica Marka Pogačara i Stefhany Y. Lozano, knjiga za mlade je Ljudi budućnosti: O čemu je riječ? Toma Jacksona i Cristine Guitian, na odjelu beletristike B.B.B.: Slikovnica za odrasle Zdenka Mikše i Borivoja Radakovića, a na stručno-znanstvenom odjelu Šumor divljine: Zeleno dno našega Kozmosa Zmaga Šmiteka.

Na današnji datum rođen je Werner Reiner Fassbinder, “pojavio se” Sherlock Holmes, umrli su Évariste Galois i Timothy Leary. Svjetski je dan nepušenja.

U Vijestima Krugova govorimo o Animafestu i izložbu o njemu, o stotoj obljetnici Muzičke akademije u Zagrebu, te o akciji/festivalu Projekt Ilica: Q’ART. Govorimo i o nekim događajima u Križevcima i okolici, posebno o aktivnostima u projektu Future Hub Križevci.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nebeske pojave koje zbog oblaka nismo mogli vidjeti ovih dana, uspješni let u svemir i nazad novog svemirskog broda Starliner, neprilike landera InSight na Marsu, a najavljujemo i nova promatranja neba danju i noću u organizaciji križevačkih Perzeida i Pučkog otvorenog učilišta Križevci u okviru projekta SPARK.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Josepha Haydna, Vatroslava Lisinskoga, Đele Jusića, Clinta Eastwooda i grupe Queen.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1376 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 31. svibnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Izložba o križevačkom meteoritu na 6. Hrašćinskom astru u svibnju 2022. (foto Martin Vujić)
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno