Smanjivanje naknade za ceste rezultira lošijim cestama

Radovi_KrizevciPODRAVINA I PRIGORJE – Podravsko-prigorski gradonačelnici i općinski načelnici našli su se na sastanku Kolegija koji je sazvao župan Darko Koren, a jedna od glavnih tema bila je loša vijest o namjeri smanjenja naknada za ceste, koje su jedan od glavnih izvora prihoda županijskih uprava za ceste. Ravnatelj našega ŽUC-a Dragutin Guzalić kaže da je rezanje prihoda potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić na nedavnom sastanku obrazložio namjerom pojeftinjenja tehničkih pregleda pri registraciji vozila, no dodaje i da to objašnjenje nema baš puno smisla.

– Prosječno tu cestarinu, naknadu za ceste platimo nekakvih 370-400 kuna kod registracije vozila i za nju smo godinu dana na cesti, očekujemo da za taj novac cesta bude održavana, popravljena, pokošena, da zimska služba radi dobro svoj posao – da sve funkcionira za tih 370-400 kuna za jedno prosječno vozilo. A istovremeno platimo više od toga za polusatni tehnički pregled i to je sve skupa normalno, rekao je Guzalić.

Naknadu za ceste koja, iako nedovoljna, 12 godina nije se mijenjala, Vlada sada kani s prvim danom iduće godine još stesati, a na primjeru podravsko-prigorskog ŽUC-a, deset postotno stezanje remena iznosilo bi oko 2,5 milijuna kuna manje u njihovoj blagajni. Ravnatelj Guzalić napominje da su našem ŽUC-u srezani i prihodi za izvanredno održavanje, te je ustanova u tri godine ostala bez 16,5 milijuna kuna. I zbog toga sadašnji standard održavanja cesta, koji iznosi oko 30 posto normalnoga, ili oko 25 tisuća kuna po kilometru umjesto potrebnih 60 tisuća, moći će biti samo još lošiji. Smanjeni iznosi za izvanredna održavanja odrazili su se i na proračun Grada Koprivnice; naime, kao županijsko sjedište Grad je iskoristio pravo i preuzeo upravljanje nad 46 kilometara prometnica na svojem području koje je prije održavao ŽUC, a Guzalić veli da je u tri godine koliko vrijedi ta podjela Koprivnici doznačeno oko 800 tisuća kuna manje nego bi to bilo bez smanjenja iz 2013-te.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. sUDBA piše:

    Pa kako drugačije namaknuti sredstva za nova zapošljavanja uhljeba po ministarstvima ?

Komentari su zatvoreni.