Projekt ‘Mirisna eko vrećica’ među finalistima Škrlecova natječaja

eko_vrecicaUred zastupnika ORaH-a u Europskom parlamentu Davora Škrleca odabrao je 15 finalista nagradnog natječaja “Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!” za učenike srednjih škola i studente ustanova visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a najbolji od njih će uz podršku građana otputovati u Bruxelles ili Strasbourg. Finalisti su svrstani po pet u tri kategorije: kreativnost, inovacija, dizajn, a u zadnjenavedenoj se našao i projekt učenica Srednje gospodarske škole Križevci koje su smještene u Učeničkom domu Križevci.

Učenice Klaudia Tot, Karmela Kovačić i Katarina Imbriovčan su s mentoricom Tamarom Vrhovec osmislile “Mirisnu eko vrećicu”, projekt kojem je jedan od ciljeva podariti novu uporabnu vrijednost različitom otpadnom materijalu:
– U razgovoru s učenicima i planiranju rada došli smo do zaključka da se previše plastičnih vrećica za kupovinu baca u prirodu, ali i da se previše odbačene odjeće nalazi na istim tim odlagalištima. Tako smo došli do ideje da recikliramo naše stare majice, košulje, hlače itd. te od njih napravimo eko vrećice, ističe mentorica Vrhovec, dodavši da to svatko može napraviti u svom domu te dati novu namjenu odbačenom predmetu što u konačnici dovodi do smanjenja otpada, ali nas i izdvaja iz mase potrošača, objasnila je Vrhovec.

eko_vrecica1Odabrani su projekti koji u praksi primjenjuju načela održivog razvoja i cirkularne ekonomije. U Uredu europarlamentarca Škrleca zaprimili su mnoštvo vaših prijava s vrlo zanimljivim, kreativnim, korisnim i poučnim materijalima:
– Mali dodatak su i lutke koje smo izradili od prirodne vune (u Hrvatskoj nema organiziranog zbrinjavanja ili otkupa vune!), istih tih majica, košulja, ali i lavande koje u našim krajevima ima dosta, istaknula je Vrhovec, pozvavši sve da im podršku izraze glasovanjem na web stranici, klikom na zelenu tipku “Podrži ovu ideju!”

Nagradni-natjecaj_Inovacijama_mijenjajmo_svijet_na_bolje_Davor_SkrlecNa temelju najviše prikupljenih glasova javnosti i ocjene stručne komisije, pobjednici će biti proglašeni putem naše web stranice 15. lipnja 2015. godine. Po dva tima iz svake kategorije bit će nagrađeno putovanjem u Bruxelles ili Strasbourg gdje će imati priliku posjetiti Europski parlament i ostale institucije Europske unije prema raspoloživosti, s pokrivenim troškovima puta i smještaja. Svoj projekt će prezentirati klubu zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu i Europskoj zelenoj stranci (EGP). Prigodni poklon paketi bit će osigurani za sve ostale sudionike  ovog natječaja, a njiihovi projekti ujedno će svakom prilikom biti promovirati široj javnosti, predstavnicima državnih tijela i privatnog sektora.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. kaja piše:

    Divno! Svaka čast, profesorici i učenicama naše Gospodarske škole.
    Tako se radi kreativno, korisno i za opće dobro!
    Želim vam da otputujete i vidite kako se živi radi u Europskom parlamentu.
    Samo naprijed!

  2. Tamara Vrhovec piše:

    Hvala svima na podršci!

Komentari su zatvoreni.