U skoro 2.5 godine 441 kazneno djelo i 41 prekršaj zbog droge

stop policijaPODRAVINA I PRIGORJE – Točno 441 kazneno djelo te još 41 prekršaj iz područja kriminaliteta droga zapisali su podravsko-prigorski policajci tijekom prošle dvije godine i u ovogodišnja četiri mjeseca. Zbog njih su prijavili 141 osobu, a među njima i 20-tak maloljetnika. Uz ova kaznena djela i prekršaje redovito idu i zaplijene narkotika, njih je bilo 195, pa je taj poveći broj urodio i podužim popisom raznih zabranjenih supstanci, među kojima očekivano prema količini prednjači marihuana. Nje je u policijskim rukama završilo nešto više od 2,5 kilograma, no tu je i oko 470 stabljika konoplje te dva dekagrama sjemenki te biljke. Vođa grupe kriminaliteta droga u našoj Policijskoj upravi Igor Bukovčan izvijestio je i o manjim količinama ecstasy-a, LSD-a, heroina, barbiturata, amfetamina, pa čak i halucinogenih gljiva, dok polako rastu količine zaplijenjenih sintetskih kanabinoida, naveo je Bukovčan.
– U posljednje vrijeme prisutna je problematika konzumacije sintetskih kanabinoida, deklariranih kao osvježivači prostora, koja je sve više rasprostranjena na području Koprivnice, a i na prostoru cijele županije, odnosno Policijske uprave, rekao je.

U zadnjih 28 mjeseci na području županije zaplijenjeno je gotovo 10 dekagrama tog narkotika. Radi se zapravo o mješavini bilja i sintetske droge, primjerice čaja ili nekih drugih aromatičnih biljki i tekućih kanabinoida.
– Isti se reklamiraju kao osvježivači prostora, mogu se kupovati u smart shopovima, naručuju se putem interneta. Specifičnost je da se konzumiraju pušenjem i imaju djelovanje slično kao i THC, na središnji živčanmi sustav, na kanabinoidne receptore, objasnio je Bukovčan.

Na tržište stalno stižu nove droge, a dok se one ne nađu na službenom popisu zabranjenih tvari, policija zapravo ne može ništa poduzeti.
– Problematika je u time što proizvođači sintetskih kanabinoida i osobe koje se bave uvozom i prodajom paze da se sam proizvod, kanabinoid kojim je tretirana biljna mješavina, ne nalazi na popisu droga. Znači, automatski ne podliježe kaznenoj odgovornosti i policija tu teže postupa, objasnio je.

Nove sintetske droge još nisu dovoljno istražene pa se ni ne znaju svi njihovi učinci na organizam, pa je i veća mogućnost predoziranja, istaknuo je vođa grupe protiv droga Bukovčan. Jedan od prioriteta u njihovom radu je prevencija, pa tako navodi da već poduži niz godina o ovom zlu predavanjima upoznaju roditelje osnovaca 7. i 8. razreda, te prvih razreda srednjih škola.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.