Stanje kriminaliteta droga u županiji

Policijska uprava koprivničko – križevačka danas je, 8. svibnja, održala redovnu mjesečnu konferenciju za novinare

Tijekom 2013. godine na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je 189 kaznenih djela kriminaliteta droga, za koja je su prijavljene 72 osobe (12 maloljetnika). Zabilježeno je i 14 prekršaja iz domene zlouporabe droga.

U 88 zapljena droga oduzeto je 1069,48 grama marihuane, 6,52 grama sjemenki konoplje, 421 stabljika konoplje, 20,44 grama – 87 komada ecstasy-a, 19,95 grama sintetskih kanabinoida, 147,9 grama halucinogenih gljiva-psylociba i drugo.

Tijekom 2014. godine zabilježena su 194 kaznena djela kriminaliteta droga, prijavljeno je 60 osoba, od kojih 11 maloljetnika. Zabilježena su 24 prekršaja iz domene zlouporabe droga.

U 94 zapljene oduzeto je 5,9 grama heroina, 28 doza LSD-a, 9,9 grama barbiturata, 34,80 grama – 148 komada ecstasy-a, 1454,65 grama marihuane, 13,70 grama sjemenki konoplje, 46 stabljika konoplje, 35,43 grama sintetskih kanabinoida i drugo.

U dosadašnjem dijelu 2015. godine zabilježeno je 58 kaznenih djela kriminaliteta droga, a prijavljeno je devet osoba. Zabilježena su tri prekršaja zlouporabe droga. U 13 zapljena oduzeto je 36,12 grama marihuane, šest stabljika konoplje, 40,77 grama sintetskih kanabinoida, 1,1 gram amfetamina, te oprema i pribor za unutarnji uzgoj.

U srijedu, 6. svibnja, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljanima rođenim 1985., 1985. i 1982. godine s koprivničkog i zagrebačkog područja, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Utvrđena je sumnja da se osumnjičenici bave nedozvoljenom proizvodnjom i prometom drogama. Kod osumnjičenika je pronađeno i oduzeto im je 27,1 grama marihuane, 0,7 grama praškastih materija s amfetaminom i buprenorfinom, pet biljaka indijske konoplje visine 21 do 34 centimetra, pribor i oprema za unutarnji uzgoj konoplje i drugi predmeti. Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu i predani su pritvorskom nadzorniku.

Također, dovršenim kriminalističkim istraživanje u travnju ove godine utvrđena je sumnja da je 31 – godišnjak s đurđevačkog područja nabavljao sintetsku drogu, otapao je u alkoholu i otopinom tretirao čaj kadulje, te nabavljao drogu etilfenidat i pakirao u kapsule. Tijekom siječnja i veljače ove godine tako sačinjene pripravke prodavao je osobama na đurđevačkom području. Oduzeto mu je 34,3 grama biljne materije natopljene sintetskom drogom i 4,11 grama etilfenidata, te je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
U zadnje vrijeme prisutna je problematika prodaje i konzumacija sintetskih kanabinoida deklariranih kao „osvježivači prostora“.

SINTETSKI KANABINOIDI

Riječ je o mješavini bilja tretiranoj sintetskim kanabinoidima (tekućinama). Reklamiraju se kao mirisi za osvježivanje prostora, moguća je narudžba i dostava na kućnu adresu putem interneta, te kupovina u „smart-shopovima“.

Konzumiraju se pušenjem i interesantni su mladima jer su „legalni“. Proizvođači paze da se aktivne tvari ne nalaze na Popisu droga, nose razna imena koja se često mijenjaju. Imaju psihoaktivni učinak sličan učinku tetrahidrokanabinola (THC), vežući se (kao i THC) na kanabinoidne receptore u središnjem živčanom sustavu.

U upotrebi se nalaze kraće vrijeme, te nema dovoljno literaturnih podataka o njihovom farmakološkom djelovanju, metabolizmu i toksičnosti za ljude. Moguće je da sintetski kanabinoidi imaju iznimno dugo vrijeme poluraspada što ukazuje na produženi psihoaktivni učinak. Isto tako, moguće su varijabilnosti u smjesama za pušenje, kako u vrsti kanabinoida tako i u njihovim udjelima, zbog toga se smatra da je opasnost od predoziranja sintetskim kanabinoidima veća nego THC-om.

U suzbijanju kriminaliteta droga, uz iznesene represivne mjere, velika se pozornost posvećuje i preventivnim radnjama, a prioritet rada policijskih službenika zaduženih za zlouporabe droga je suzbijanje zlouporabe droga od strane djece.

Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Grupe kriminaliteta droga održavaju preventivno – edukativna predavanja roditeljima učenika 7. i 8. osmih razreda osnovnih škola, te roditeljima učenika 1. razreda srednjih škola, u cilju prevencije zlouporabe droga. U predavanjima se roditelji upoznaju s vrstama droga, načinom djelovanja droga na konzumente, modalitetima zlouporabe droga, dostupnosti pojedinih droga, te im se skreće pozornost na koji način reagirati ako posumnjaju da im dijete ima doticaja sa drogama.

Vezano

Komentari su zatvoreni.