Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1056

Gužva na pomrčini Sunca u Križevcima. Perzeide posjetili gimnazijalci. (foto R. Matić)
Gužva na pomrčini Sunca u Križevcima. Perzeide posjetili gimnazijalci. (foto R. Matić)
Gužva na pomrčini Sunca u Križevcima. Perzeide posjetili i gimnazijalci. (foto R. Matić)

Na početku emisije koja je 20. ožujka navršila 22 godine postojanja, slušamo treći, posljednji nastavak predavanja akademika Ferde Bašića pod imenom Tla Hrvatske najveće su blago hrvatskog naroda, u organizaciji križevačkog Zavoda HAZU i Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode – Sekcije za tlo, 5. ožujka navečer u Gradskoj vijećnici u Križevcima. Ovu je godinu Organizacija ujedinjenih naroda proglasila Međunarodnom godinom tla.

Čut ćemo i nekoliko početnih minuta predavanja Lucije Konfic s Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU koje je održala 20. ožujka u istoj dvorani, a pod imenom Milena Šugh Štefanac – zaboravljena križevačka primadona.

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice, koja trenutno ne radi za korisnike jer je u toku preseljenje u novu zgradu, predstavljamo jednu knjigu iz psihologije i dva romana.

Vijesti Krugova između ostaloga govore o novom arheološkom otkriću u Egiptu, zašto Dinarski krš neće ući u Popis svjetske baštine, što će za naše priobalne gradove značiti porast razine mora zbog klimatskih promjena, spominjemo prošle i buduće događaje na festivalu Culture Shock, saznajemo što odmah poslije naše emisije priprema križevački Ogranak Matice hrvatske, te najavljujemo godišnju skupštinu Povijesnog društva Križevci 31. ožujka u 18 sati u Gradskoj vijećnici u Križevcima,

Na današnji datum podsjeća nas na važnije događaje iz povijesti u svijetu znanosti, kulture i umjetnosti, a u prilogu o svjetlosnom onečišćenju najavljujemo Deveti sat za planet Zemlju, odnosno objašnjavamo zašto bi u subotu 28. ožujka trebalo po naseljima ugasiti što više rasvjete, svu koja nije neophodna, od 20:30 do 21:30 sati.

 

Nikad veći interes u Križevcima za uličnu astronomiju kao povodom pomrčine Sunca 20. ožujka (foto R. Matić)
Nikad veći interes u Križevcima za uličnu astronomiju kao povodom pomrčine Sunca 20. ožujka (foto R. Matić)

Svemirski kutak vrvi prilozima, o praćenju pomrčine Sunca u Križevcima 20. ožujka, o “Deset dana astronomije” u Daruvaru, kako je naš poznati astronom Željko Andreić “dobio” asteroid, o novom letu na Međunarodnu svemirsku stanicu, o predstojećoj Noći ulične astronomije, podsjećamo na pomicanje satova za jedan sat naprijed 29. ožujka, a Perzeidi će predstaviti meteorit Križevci na Danima slobodne nastave 27. ožujka u Ekonomskoj i birotehničkoj školi u Bjelovaru.

Ovo nije Mjesec nego Sunce, a Mjesec je ono crno što je odgrizlo Sunce. Pomrčina Sunca iz Križćevaca 20. ožujka 2015. (foto Martin Vujić)
Ovo nije Mjesec nego Sunce, a Mjesec je ono crno što je “odgrizlo” Sunce. Maksimum pomrčine Sunca iz Križevaca 20. ožujka 2015. kako se vidjelo kroz teleskop Perzeida (foto: Martin Vujić)

U Zanimljivostima, povodom početka proljeća, bit će riječi o do sada zabilježenim vremenskim ekstremima.

U glazbenim prilozima slušamo, između ostalih, Johanna Sebastiana Bacha čiji je rođendan obilježio 21. ožujka Puhački orkestar Križevci koncertom Bachove glazbe u križevačkoj katedrali, pa ćemo čuti dio snimke s tog koncerta, te snimku dijela koncerta vokalno-gitarističkog dua iz Bjelovara koji je 20. ožujka održao koncert na Culture Shocku povodom 19. obljetnice radijske emisije Rock oko.

Koncert Apfela na 19. godišnjici Rock oka (foto Dragutin Andrić, soundguardian.com)
Koncert Apfela na 19. godišnjici Rock oka (foto Dragutin Andrić, soundguardian.com)

Ne dirajte mi krugove broj 1056 emitira se 24. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 28. ožujka od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.