Auto-Info: Novi – Chevrolet Aveo 1.4 LS


Novi Chevrolet Aveo, nasljednik Kalosa (Daewoo) zadržao je prepoznatljiv oblik, ali svejedno dovodi dovoljno novosti da možemo reći kako se rado o mnogo ljepšem i elegantnijem automobilu. Dugo vremena se na Chevrolet gledalo kao na niže plasiranog proizvođača, koji ne zna napraviti kvalitetan i oku ugodan automobil. Na svu sreću to je vrijeme daleko iza nas što dokazuje upravo testirani Aveo.


Izvana gledano novi Chevrolet Aveo nije se puno promijenio. Gabariti su ostali slični (392x167x149 cm), a glavna promjena se odnosi na prednji dio, odnosno masku motora. Sprijeda gledano, Aveo izgleda puno ozbiljnije i agresivnije od svog prethodnika. Nova maska naglašava kako se radi o modernom automobilu orijentiranom na mlade kupce. Sa strane i straga automobil djeluje relativno neutralno, tako da su lakometalni naplatci „must have“ kod ovog modela. Sve u svemu može se zaključiti kako je Aveo maleni fancy automobil za mladog urbanog čovjeka.


Unutrašnjost se nije bitno promijenila, ali se korišteni materijali jesu. Korištena je glatka plastika koja se lako da održavati, a najveći napredak vidljiv je na završnoj obradi koja je za svaku pohvalu. Kontrolna ploča konačno je malo skockana te sada izgleda puno ozbiljnije. Središnja konzola zadovoljava sve potrebe. Svi prekidači su tamo gdje ih i očekujete, a ekran radio uređaja malo podiže cjelokupni dojam. Prednja sjedala su profilirana, ali nedovoljno da bi tijelo držala u zacrtanoj poziciji u oštrijim zavojima. To i nije prevelika mana s obzirom da Aveo nije sportski automobil J. Pozicija za upravljačem je dobra, ali nije odlična. Pozicija bi bila dosta ugodnija kada bi se upravljač mogao podešavati po dubini… S druge strane, suvozač neće imati nikakvih primjedbi. Straga ima iznenađujuće puno mjesta s obzirom da je automobil kraći od 4 metra. Dvije odrasle osobe se komotno mogu smjestiti na stražnjoj klupi, dok će se tri morati malo stisnuti. Pretinaca na svu sreću ima dovoljno za smještanje svakakvih sitnica. Ukoliko trebate više mjesta, moći ćete iskoristiti prtljažnik zapremine 220 litara koji se spuštanjem stražnjeg naslona da povećati na čak 980 litara. Možemo zaključiti da je Aveo dobro odmjeren automobil. Ima dovoljno mjesta sprijeda i straga, a prtljažnik će zadovoljiti sve potrebe urbanog čovjeka.


Unutrašnjost možda zadovoljava sve potrebe, ali kako Chevrolet tu stoji sa motorizacijom i voznim osobinama? Testirani primjerak bio je opremljen GM-ovim (Opel) 1.4-litrenim benzinskim motorom snage 100 KS sa 131 Nm okretnog momenta dostupnim od 4.200 okr/min. Ubrzanje do 100 km/h obavlja za 11,9 sekundi, ali samo ako motor držite u visokim okretajima, inače zaboravite… Mjenjač je, nećemo reći ni da je dobar ni da je loš. Solidan je! Ima malo duži hod, ali je zato precizan i dobro podnosi brže promjene brzina. Vožnja na autoputu sa ovim automobilom nije poseban doživljaj. Aveo ide maksimalno 175 km/h, što je dovoljno za sve potrebe, ali ta brzina nije preporučljiva, pogotovo ne na cestama sa kolotrazima gdje može doći do značajnog zanošenja. Na otvorenoj cesti Aveo se ponaša odraslo. Naravno, motor morate tiskati, ali vozne osobine ne razočaravaju. Solidno se drži, lako ga je upravljati i pokazuje znakove podupravljanja, ali proklizavanje elektronika dosta dobro korigira. Malo naginjanja ima, ali to je iz razloga što je ovjes dizajniran primarno za vožnju po gradskim prometnicama. Upravo se tamo osjeća najbolje. Sve neravnine Zagrebačkih prometnica upija i amortizira jako dobro. U korist gradskoj vožnji idu i skromne dimenzije, stoga možemo još jednom ponoviti da Aveo bez problema može zadovoljiti sve potrebe jednog urbanog čovjeka.


Više na Auto-Info.Hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.