HSS: Hoćemo 15% udjela u vlasti; HDZ: Nema šanse

HSS: Hoćemo 15% udjela u vlasti; HDZ: Nema šanse

HDZ je počeo koalicijske pregovore za parlamentarne izbore sa svojim strateškim partnerom HSS-om, ali oni ne idu glatko. HSS traži jasan dogovor; žele 15-postotni udio u Vladi i Saboru, ali i da čvrst sporazum o svojim udjelima u vlasti imaju za mjesec ili dva. U suprotnom, kaže nam sugovornik iz vrha HSS-a, tražit će izlaznu strategiju iz koalicije. HSS, nastavlja naš izvor, može i sam na izbore, zajedno s još nekom nezavisnom listom ili udrugom računaju da mogu osvojiti tri zastupnička mjesta.

Podjela plijena

– Kao manjinski partner nećemo si dozvoliti da nas veći i jači partner dovede u “cajtnot”. Moramo znati na čemu smo i imati dovoljno vremena za pripreme za izbore. HDZ je postao bahat i ponesen izbornim pobjedama misli da će glatko dobiti parlamentarne izbore, ali za to su mu potrebni partneri – rekao je izvor iz vrha HSS-a. Iz vrha HDZ-a pak jasno im odgovaraju – trgovanje mjestima u Vladi ne dolazi u obzir!

– Apsolutno smo za široku koaliciju, ali ne pristajemo na princip koji je devastirao Hrvatsku, a to je podjela plijena! – rezolutan je naš izvor iz vrha HDZ-a.

Ne dolazi u obzir sistem po kojem, nastavio je, HSS-u pripada Ministarstvo poljoprivrede ili javno poduzeće Hrvatske šume. Na tim će pozicijama, kada HDZ dođe na vlast, dodao je, biti samo najbolji kandidati, a oni mogu biti – nestranački.

– Pod cijenu koalicije nećemo pristati na podjelu mjesta po stranačkom ključu, Hrvatska više nema vremena za promašaje – jasan je naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

U toj su stranci spremni popustiti kada je riječ o saborskim mjestima. Voljni su namiriti HSS i dodijeliti im izgledna mjesta na listama te im tako osigurati zadovoljavajući broj mandata. To je jedini ustupak, kaže naš izvor, i poručuje im da film o podjeli mjesta u Vladi i javnim poduzećima neće gledati.

U HSS-u pak kažu da oni traže 20-postotno smanjenje državne uprave, spajanje agencija, ali i manje ministarstava. Zato ne govore o konkretnim brojkama svog udjela u vlasti, nego o postocima jer sada ni ne znaju koliko će točno ministarstava činiti buduću Vladu. No, zanima ih Ministarstvo poljoprivrede, ali i Regionalnog razvoja. Ministarstvo zaštite okoliša, po uzoru na Austriju, spojili bi s Ministarstvom poljoprivrede. Do 15-postotnog udjela u vlasti došli su jednostavnom matematikom. HSS, naime, drži 12 posto dužnosničkih mjesta na lokalnoj razini, a tome su pribrojili i svoju snagu koju su pokazali na europarlamentarnim izborima.

– Ne očekujem da nas stavljaju na pijedestal, ali očekujem da nas poštuju. Ponude o suradnji stižu nam sa svih strana – kažu u HSS-u.

Već imali problema

– Ako ne postignemo sporazum koji potvrđuje našu predizbornu suradnju, postizborna suradnja ne dolazi u obzir. To je prijevara birača – poručio je izvor iz HSS-a.

U HDZ-u ponavljaju da s HSS-om mogu razgovarati samo o najboljim kandidatima, da će u javnim poduzećima biti samo najsposobniji menadžeri koje će dobro i platiti. Iz izvora bliskih HDZ-u čuje se kako su već imali problema s HSS-om jer su uoči predsjedničkih izbora (neuspješno) tražili pismeni ugovor kojim će, u slučaju pobjede Kolinde Grabar-Kitarović, za svoje sudjelovanje u kampanji dobiti određena radna mjesta u Uredu predsjednika!?

Vezano
6 komentara
  1. Josip piše:

    Ne znaš koji je veći lopov

  2. TvTorba piše:

    A viđe li na slici ova dva prepametna lipotana… 🙂

  3. dugi piše:

    i ja vjerujem karamarku zbilja obećava

  4. medo piše:

    Hss propala stranka ako ne uspije sa ucjenom oni su prošlost,i sad bi već bili zaboravljeni da ih nije Hdz vuko za sobom.

  5. rukla piše:

    vid zmija

Komentari su zatvoreni.