Ove zimske sezone na ceste bačeno 1500 tona soli

Snijeg_na_dan_predsjednickih_izbora_2014_2PODRAVINA I PRIGORJE – Iako za cestare zimski uvjeti vrijede sve do polovice travnja, približavanje kraja veljače znači i nadu da je najveći posao na raličenju snijega, te posipavanju prometnica solju i sipinom završen. Prema brojkama koje doznajemo od ravnatelja Županijske uprave za ceste Dragutina Guzalića, i ove sezone već je potrošeno pravo brdo materijala, kao i sati rada ljudi i strojeva.
– Samo na zimsku službu u 1. mjesecu smo potrošili 1,3 milijuna kuna, samo 1. mjesec. Ukupno smo do sad potrošili 1500 tona soli – mi imamo rezervirano u zimskoj službi 2600 tona soli za ovu godinu, smatramo da će to biti dovoljno. Ako se dogodi nekakva zima kao što je to bila 2013. godine, gdje su se morale dokupiti dodatne količine soli, a bože moj, reagirat ćemo; za zimsku službu uvijek mora biti dovoljno novaca a poslije što ostane, konstatirao je Guzalić.

Pri tom je itekako važno da nisu u cijelosti primjenjivane odredbe novog Pravilnika o redovitom održavanju, koji donosi i novo određenje prohodnosti na cestama, a po njemu i mogućnost da na kolniku bude zatečeno do 15 centimetara snijega.
– Nismo htjeli ići u lomljenje preko koljena i strogu primjenu tog pravilnika, gdje bi se događale situacije da bi zaista imali snijeg na kolniku. Mi smo još uvijek osigurali dovoljna sredstva i za ovu zimsku sezonu, pojasnio je Guzalić.

Iduća zimska sezona bit će doslovno prema novim pravilima, koja uz manje zagađenje okoliša želi ostvariti uštede, nakon koje će više novca preostati za gradnje i popravke cesta.
– Jer eto, odmah nakon toga počnu pitanja koja dionica će se asfaltirati, a jednostavno sav novac koji bacimo zimi poslije nemamo za asfaltiranje, zaključio je ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Iduće zime tako možemo očekivati više vožnje po ugaženom snijegu, a manje po cestama ostruganima do asfalta, ali ipak uz mogućnost da uz zimsku opremu i polazak na vrijeme stižemo do odredišta uz brzine od 40-tak kilometara na sat.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.