Mladi Brleki izlažu u petak u Klubu kulture

Plakat-01_luka_lara_brlekPrva hrvatska dječja galerija u Kubu kulture u Križevcima u petak 27. veljače 2015. predstavlja prvu samostalnu izložbu brata i sestre Lare i Luke Brlek pod nazivom Brleki. Otvorenje izložbe je u 20 sati, a ostat će otvorena do sve do 14. ožujka.

Lara Brlek rođena je 2006. godine u Koprivnici, učenica je trećeg razreda. Luka Brlek rođen je 2005. godine i učenik je četvrtog razreda. Žive u Križevcima i učenici su OŠ „vladimir Nazor“. Sve igre ovog dinamičnog dua svode se na crtanje, oblikovanje i ostale vidove kreativnog izražavanja. Više od dvije godine svaku subotu provode u školi crtanja i slikanja koja se održava u prostorijama Kluba kulture Križevci.

???????????????????????????????Iz predgovora profesora Igora Brkića: Dva umjetnika,  Lara i Luka Brlek, dva oprečna svijeta u likovnom pristupu, svaki karakterističan i na svoj način osebujan i originalan. Na izložbi ovog dinamičnog dua možemo vidjeti bogatstvo koje nam pruža dječji likovni izraz. Bogatstvo valera, neočekivani kolorit, čistoću i nepredvidivost govora crte.
Luka djeluje nagonski, gotovo impulzivno dok je Lara analitičar i preispituje mogućnosti materijala s kojim u datom trenutku radi.
Larini radovi otkrivaju nam estetski senzibiliziranu, osjetljivu i vizualno radoznalu osobu što se najbolje vidi u istraživanju različitih mogućnosti korištenja primarnih i sekundarnih boja.

Tome u prilog govori proširen opseg njene pažnje usmjerene na mogućnosti boje i materijala sa kojima radi. U Larinom slučaju to je uglavnom suhi pastel koji je naša mala umjetnica u pojedinim trenucima iskoristila do maksimuma i time pokazala likovnu i vizualnu zrelost daleko iznad svojih godina.

???????????????????????????????Luka priča crtom i u svakom potezu prikazuje dječačku zaigranost, emociju, iskrenost te spontanost što je prijeko potrebno da bi se napravilo umjetničko djelo.
Pregibi crta različitog toka i karaktera koji postaju dijelom nedoslovnih osobnih značenja izražavaju spontanost ali i svijest o vlastitim sposobnostima u likovnom području.

Impuls i sposobnost da uhvati taj poseban trenutak glavne su Lukine vrline po kojima se njegovi radovi izdvajaju od ostalih bliskih vršnjaka njegovih godina.

Naš dinamični duo zajedno je po godinama tek jedva punoljetan što dodatno otvara nove percepcije i otkriva nam bogatstvo empatije koje posjeduju i samo nam ostaje zamisliti do koje će razine njihov likovni izričaj rasti u godinama koje slijede.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.