Istina o Križevačkoj djevojačkoj straži

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUz današnje uručenje replike povijesnog topa i dva bubnja Križevačkoj djevojačkoj straži, opreme koju su Grad Križevci i Turistička zajednica nabavili za ovu povijesnu postrojbu (projektom utrošeno 18.334 kn, od kojih je 15.000 kuna sufinancirala Hrvatska turistička zajednica), donosimo ovaj osvrt.

S obzirom na različita tumačenja o tome kako je nastala križevačka Djevojačka straža, o čemu pojedinci proizvoljno govore i daju izjave u javnim glasilima, potaknut sam iz prve ruke objasniti kronologiju nastanka te skupine. Zamisao o Straži pročitao sam u knjižici “Doček bana Jelačića u Križevcima” u reprint izdanju križevačkog ogranka Matice  hrvatske 2006. godine, kad sam s križevačkom udrugom P.O.I.N.T. pobijedio u prvom i jedinom javnom natječaju za scenarij 40. Križevačkog velikog spravišča, koje je bilo 2007. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProcijenio sam da bi bilo zgodno obnoviti spomen na četiri ugledne Križevčanke koje su u noći s 11. na  12. srpnja  1848., naoružane sabljama, čuvale  miran san bana Josipa Jelačića u njegovu jednodnevnom posjetu Križevcima.

Iako smo ih nazvali djevojkama bile su to zapravo četiri udane plemkinje koje su se same ponudile bdjeti u Biskupskom dvoru grkokatoličke katedrale, na zadovoljstvo slavnoga bana. On se u početku malo nećkao, ne zato što se ne bi bio pouzdao u njihovu hrabrost i odlučnost ako bi uistinu trebale životima i čašću braniti uglednoga gosta, nego zato što ih nije htio opteretiti.
Podsjetimo se tko su one bile: Matilda Miholić, rođena Štriga, sestra Alberta Ognjena Štrige, ilirca, baritona iz prve hrvatske opere “Ljubav i zloba” u kojoj je pjevao s groficom Sidonijom Erdődy Rubido. Druge  stražarice bijahu Valburga Valčika Matačić, rođena Bubanović, njezina sestra Marica Bubanović, te treća sestra, Ida Elvira plemenita Zerpak, rođena Bubanović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOcijenio sam da bi bilo prigodnije uvrstiti Djevojačku stražu u program 41. Križevačkog velikog spravišča 2008. godine na 160. obljetnicu posjeta bana Jelačića Križevcima. U scenarij Spravišča uve sam tad uloge Djevojačke  straže, bana Jelačića, carice Marije  Terezije, nepravedno suđene i spašene vještice Magde Logomer Herucine i njezina odvjetnika, Crne kraljice.
Scena pozornice kod crkve svetog Križa upotpunjena je replikom zdenca iz legende o križu u vodi 598. godine, te replikom topa zvanog Šekel kojeg su Križevčani izradili da bi bučno izrazili dobrodošlicu banu Jelačiću.
Dobrodošlica bijaše ustinu glasna jer su od detonacije popucala stakla na prozorima kuća u užem središtu grada. Top su Križevčani darovali banu u borbi protiv Mađara koji su ga, nažalost, uspjeli oteti hrvatskim braniteljima. Od tada top se čuva kao ratni trofej u Budimpešti.

Zamisao o Djevojačkoj straži dopala se gospođama iz Udruženja brtnika, ponajprije tajnici Mariji Škrlec, koja je preuzela brigu o izradi kostima članicama Straže, dok sam ja kao tadašnji predsjednik Turističke  zajednice, scenarist i redatelj 41. Spravišča nabavio sablje uz pomoć našega sugrađanina Krune Kovačića koji se time bavi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAToliko o obnovi Djevojačke straže koja je postala i zaštitni znak Križevaca, zahvaljujući dakako onima koji skrbe o današnjoj domorodnoj četi Križevčanki, pretvorivši je u povijesnu postrojbu. Ne smatram da sam posebno zaslužan za tu ideju i njeno ostvarenje, no reagiram jer ne mogu iz samozataje odšutjeti pokušaje prekrajanja istine.

20 godina CSF
Vezano
17 komentara
  1. kczz piše:

    Onaj tko vas sanja, tome nema druge nego u Vrapče.

    1. HB piše:

      “tok”, “tok”, sporan je uvijek “tok” 😉

  2. HB piše:

    Malo je sve skupa zločesto, a zašto jer su neki zločesti pojedinci dovodili u pitanje “tok”, najme sporili su gdje se je “tok” nalazio i što se je spremala djevojačka straža u “tok” 🙂

  3. xyz piše:

    Bravo za ovaj članak ! jer o toj postrojbi se priča svašta ,pa i vulgarnosti , pa i ismijavanja i to zato kaj se isti nisu informirali dovoljno o svemu iz autentične literature , već preko raznih “rekla -kazala” , a i zato kaj naš čovjek voli “pljuvati” po svemu i svačemu , a sam se ne trudi stvoriti neku priču ili neku vrijednost .(A naravano kak to već je preko ovakvih portala i ide – i na ovo će biti svakakvih bezveznih , neukusnih i prostačkih komentara i komentara koji nemaju veze sa člankom…)

  4. Aspro piše:

    Auuu,cuj ovog!Dokiment o zivotu i postojanju covjeka,Boga i Crkve postoji vise od 2000 godina a kako onda nebi postojao dokument os prijw 160.?Bilo je pismenih ljudi i u nasim krajevima.Znas kaj se radi s autima bez papira?Idu u srot il za dijelove.

    1. kczz piše:

      Slušaš ti slinavče koga osim Majdaka? Pokaži ti dokument o osnivanju Dubrovačkih trombunjera!

  5. Aspro piše:

    A kaj si ti napravio za svoj grad?Kakvo ti je pametno pitanje,zatekao si me,ono!Mogu,recimo,kopati po povijesti i od neke buhe-napravito slona!Al to nije uopce neka furka,treba biti konkretan a ne na kriticki osvrt postavljati bedasto pitanje.Po necemu imam dojam da ti JESI nekaj napravio,pa prezentiraj to javno,nemas se sto bojati.

  6. Aspro piše:

    Moji sugradjani i ja nemozemo zivjeti od nekakvog ozivljavanja noci kada su cetiri “plemkinje” cuvale bana.Zivite od folkolra,od izbora do izbora i nemozete izaci van od smeca koje zanemarujete dok se cudite Kolindi i njenom super talent showu”Izbaci Jozu”

    1. Pozitivac piše:

      A što si ti točno napravio za svoj grad ?

      1. TvTorba piše:

        Tomislave napravio je puno više od tebe i Hrga zajedno, jer vjerujem da nije ukrao ništa… No nitko nije osporavao istinitost priče o straži i “stražaricama” barem koliko sam ja to pratio, već se je postavljalo pitanje da li je to u to vrijeme bila neka “legalna postrojba”? Da li ima netko dokument o njenom osnivanju? Jer uz svu dobru volju, lijepe djevojke, podršku grada (ali na žalost i korištenje djevojačke straže za stranačke derneke HSS-a), nitko nije odgovorio na to pitanje. Naime prema nekim informacijama, da bi neka postrojba bila i nazivala se “povijesnom postrojbom”, mora postojati i povijesni dokument kojim se dokazuje da je ta postrojba i osnovana. Ukoliko je izvor izdan u izdanju Matice Hrvatske, tada ne treba sumnjati u to da je to sigurno potkrijepljeno i povijesnim dokumentom. Eto da bi se riješili sve dvojbe oko toga bilo bi dovoljno objaviti taj dokument, ili ako ga nema reći da ga nema, ali smo eto osnovali nešto lijepo u našem gradu, za Spravišće 2007. godine što traje još i danas… i neka traje narednih 166 godina na ponos Križevaca bez straha da će nam jednog dana netko negdje reći kako smo lagali sami sebi, ali i drugima…

        1. danijel piše:

          grdo zvuči ovo kaj pišeš katanović,pa ti si na grdoj plaći koju ti mi dajemo a kaj si ti napravil za grad. Najlakše je hodati za hrgom i ljubiti njegovu sliku.Kaj je to posel a za vuka da ne govorim kaj on dela

        2. kczz piše:

          A koja povijesna postrojba ima dokument o osnivanju? Jesi ti čist?

          1. TvTorba piše:

            🙂 ja sam čist, a ti i tvoji se zapitajte. Uzalud je raspravljati s takvima koji nemaju pojma što su to argumenti a što su seoska naklapanja, sve u ovom gradu se svodi na seoska naklapanja, a kad se zatraže argumenti ili dokazi, odgovor su opet seoska naklapanja

  7. dugi piše:

    mene je marija najviše ispunila

  8. Stojan piše:

    Iskrene čestitke svima, koji su na bilo koji način pomogli ovaj hvale vrijedan poduhvat. Na inauguraciji izabrane predsjednice Križevačka straža dominirala je pozitivom, koja je nas križevčane ispunjavala danima poslije tog događaja!

  9. Aspro piše:

    Proslo je vise od 160 godina od te “cuvene straze” a o toj “domorodnoj ceti” se prica tek koju gosinu.Dokaz da volimo izmisljati stvari i od bihe raditi slona.Sto se neki pametan ne sjeti ispisati kronologiju propasti MIK i jos koje firme?Pa to je bilo skoro pa nedavno pa su svi koji znaju puno o tome,doboli amneziju a o cuvanju jednog bana pred sroljece i po,svi znaju sve do u detalj!Ovo je promocija za Krizevce isto ko i vjersko-pastoralni centar u Koruskoj……

  10. kczz piše:

    Franc, a što je tu tvojim komunjarama nejasno? Zašto im to odmah nisi objasnio?

Komentari su zatvoreni.