Udruga P.O.I.N.T.: ‘Najveću vrijednost stvaraju i daju upravo članovi i suradnici’

IMG_0742_udruga_point_skupstina_2015
Dio članova Udruge P.O.I.N.T. na skupštini 31. siječnja 2015. godine

Portal Križevci.info donosi intervju s čelnicima križevačke udruge P.O.I.N.T. nakon nedavno održane redovne izborne skupštine, a povodom punih deset godina djelovanja u lokalnoj zajednici. O revitalizaciji starih i nekim novim projektima udruge govore predsjednik Mario Rajn i tajnik Nikola Matosović.

Najprije, čestitke na okrugloj obljetnici! Desetljeće volonterskog rada je iza vas, što biste istaknuli kao važnija postignuća udruge u proteklom razdoblju?

Rajn: U ime članstva Udruge P.O.I.N.T. zahvaljujem na čestitci! Od postignuća bih u prvom redu izdvojio aktivnosti koje su se provodile u kontinuitetu bez obzira na iznos doznačenih sredstava. Portal Križevci.info proslavit će ove godine 10 godina neprestanog rada, Culture Shock Festival ulazi u novo desetljeće i uskoro počinje 11. izdanje, vrlo smo uspješno proveli 10 humanitarnih akcija “Petaka za đaka / Five4Kids” te organizirali 11 izdanja Sajma studija. Na većini projekata ostvarivali smo suradnje s lokalnim i regionalnim udrugama i partnerima, gotovo bez iznimke suradnje koje su ostvarene u pozitivnoj atmosferi te ostaju temelj rada za budućnost.

Predsjednik udruge P.O.I.N.T. Mario Rajn
Predsjednik udruge P.O.I.N.T. Mario Rajn

Budući da se iz kratkog naziva udruge ne može odgonetnuti, nerijetko pitanje neupućenih u vaš rad je “Čime se sve udruga bavi?” pa kako biste najjednostavnije odgovorili?

Rajn: Ističemo važnost znanja i potrebu za praćenjem tehnoloških trendova te u tom smislu organiziramo edukacije, radionice i, općenito, radimo na prijenosu znanja. Nadalje, promičemo kulturu uvažavanja osobnih sloboda i izričaja te omogućavamo izričaj svim zainteresiranima koji se vode istim načelima. Apsolutno se u svakoj prilici vodimo idejom otvorenog, argumentiranog i racionalnog dijaloga. Naposljetku, uvijek smo otvoreni za ideje i suradnju sa svima koji zaključe da im kao Udruga možemo pomoći u realizaciji njihovih projekata.

Rad neprofitnih udruga zasniva se na volonterskom angažmanu, no bez financija se ipak ne može kvalitetnije djelovati. Tko vas financira, na koji način prikupljate sredstva?

Matosović: Aplikacijama na natječaje lokalnih, regionalnih i državnih institucija odnosno uprava, te sredstvima iz natječaja gospodarskih subjekata u državi i inozemstvu. Također, dio sredstava osiguravamo donacijama građana, uplatama godišnjih članarina te prihodima od vlastitih djelatnosti, primjerice ponudom oglasnog prostora portala Križevci.info. Plan nam je, ponajviše s obzirom na naše područje djelovanja, proširiti broj i opseg natječaja na koje se prijavljujemo kako bismo tim sredstvima bolje pokrili, ali i jačali, projekte koje provodimo. No u konačnici, najveću vrijednost stvaraju i daju upravo članovi i suradnici koji ulažu svoje vrijeme, znanje i trud u projekte udruge.

Tajnik udruge P.O.I.N.T. Nikola Matosović
Tajnik udruge P.O.I.N.T. Nikola Matosović

Korektno ste spomenuli da je upravo ovaj nezavisni portal među najdugoročnijim projektima udruge P.O.I.N.T. Je li medijski rad na portalu Križevci.info ikada štetio drugim projektima i inicijativama udruge?

Matosović: Portal je svakako temelj našeg djelovanja, ali i prilika svim zainteresiranim dionicima javnog života Križevaca i okolice da se predstave sugrađanima, pritom uvažavajući ranije navedena načela za koja se zalažemo. Treba spomenuti da redakcija Portala već dulje vrijeme poziva na suradnju, organizira radionice korištenja administratorskog sustava Portala, kako bi i sami građani mogli izravno participirati u kreiranju sadržaja koji se objavljuje, a time i utjecati na redovitost i pravodobnost objava. Pomaci postoje, a u budućnosti se nadamo povećanju broja suradnika. Portal je ujedno i izvrsna platforma za promociju i prezentaciju drugih naših projekata, što se možda najbolje očituje na primjeru Culture Shock Festivala.
U određenim slučajevima pojedinci potenciraju pristranost pojedinih urednika, pa čak i cijelog uredništva portala, no treba istaknuti da individualni svjetonazorski pogledi urednika nikada nisu utjecali na odluke koje smo donosili, pa tako ni na rad Portala. Naši principi su uvijek bili jasni po pitanju nepristranosti, nezavisnosti i davanja medijskog prostora. Dodatno, istaknuo bih da se Portal iz mjeseca u mjesec nadograđuje, pruža sve više korisnih informacija te samo potvrđuje svoju ulogu centralnog mjesta informiranja o Križevcima.

Na web stranicama Udruge pohvalna je lista projekata, inicijativa, izdanja i radionica koje provodite. Kako se i gdje zainteresirani građani mogu prijaviti i pohađati radionice?

Rajn: Seriju novih radionica održavamo tijekom ožujka i travnja  na 11. Culture Shock Festivalu, no svakako je uputno pratiti i službenu stranicu Udruge gdje se objavljuju sve relevantne obavijesti, a ovim putem apeliram na sve zainteresirane da se ne ustručavaju iskoristiti navedene pogodnosti. Naravno, sve najave idu i preko portala Križevci.info, kao i na društvenim mrežama.

CultureShockFestival_Mockup
Dio novog vizualnog identiteta Culture Shock Festivala

Spomenuli ste Culture Shock Festival, čije 11. izdanje upravo pripremate u suradnji s udrugom K.V.A.R.K. Možete li predstaviti barem dio programa?

Matosović: Detalji programa bit će objavljeni uskoro, a sve informacije moći ćete naći na službenim stranicama Festivala, portalu Križevci.info, kao i na društvenim mrežama. Ono što možemo reći je da s programom započinjemo 14. ožujka, a Festival će biti koncipiran kao i prijašnjih godina, pa će se tako u programu naći koncerata, predstava, tribina, radionica, performansa, izložbi, slušaonica i projekcija filmova. No, ova 11. godina Festivala donosi i neke promjene, a prva od njih očitovat će se u potpuno novom vizualnom identitetu, na kojem surađujemo s mladim križevačkim grafičkim dizajnerom Andrijom Prelcom. Festival ima 10 godina povijesti, a u tom vremenu kroz njega je prošlo zaista mnogo velikih imena, od pjevača i bendova, preko performera, kazalištaraca, glumaca, sve do istaknutih javnih osoba. Interes publike za Culture Shock Festival svake godine raste i nadišao je granice Križevaca i okolice, a rebrandingom Festivala zapravo ćemo dodatno ojačati prepoznatljivost i vidljivost Festivala, ali mu dati i dodatnu dozu ozbiljnosti koju zaslužuje.

Zanimljiv je fenomen Križevaca kao grada festivala koje organiziraju tek dvije udruge – K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. Uz Culture Shock Festival, tu su Skaville, Pinklecfest, Crosstown Music Festival… je li to dobar potencijal za razvoj turizma?

Rajn: Upravo bi navedeni festivali trebali biti okosnica razvoja lokalnog turizma! Kontinuitet kojim uspješno provodimo festivale i imena koja dovodimo iz godine u godinu naprosto idu u prilog toj tezi. Pritom uvažavamo i nastojimo zadovoljiti sve generacije naših sugrađana, no nismo usmjereni isključivo na mlađu populaciju. Ipak, dosadašnja iskustva govore kako nas se kontaktira i uvažava tek kad „zagusti“, češće smo u situaciji da korigiramo nego kreiramo i sudjelujemo u izradi turističkih planova.

Mjanmarski_dani_Matija_Vajdic_PinklecfestZahvaljujemo vam na iscrpnim odgovorima i želimo puno sreće u daljnjem radu. Za kraj vas molimo poruku koju želite poslati svim svojim korisnicima i simpatizerima.

Rajn: Udruga P.O.I.N.T. pokrenuta je, djeluje i raste zbog sugrađana i kvalitetne komunikacije koju imamo sa širom lokalnom zajednicom. Tako ćemo nastaviti i u sljedećim godinama, a upravo nam baza korisnika i zainteresiranih za članstvo u Udruzi potvrđuje ispravnost nastojanja. Otvoreni smo za suradnju sa svima koji se prepoznaju u barem jednom segmentu djelovanja Udruge i koji se žele aktivirati na projektima, češće volonterski nego uz naknadu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.