Godišnja rekapitulacija na županijskom tržištu rada za 2014.

Nezaposleni_HZZ

KOPRIVNICA – Brojka s kojom su u našoj Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje zaključili lanjski popis prijavljenih iznosi 7258 stanovnika županije, pri čemu će godinu za nama svakako obilježiti smanjenje popisa nezaposlenih u odnosu prema 2013-oj od čak 23 posto. Koliko taj podatak zvuči optimistično, toliko razočarava onaj o visokih 35,4 posto osoba ispod 30 godina u popisima nezaposlenih; posredno on govori da će mjere kojima je cilj zapošljavanje mladih, poput već poznate Garancije za mlade, u Koprivničko-križevačkoj županiji izravno se odnositi na više od trećine svih stanovnika bez radnoga mjesta. Lanjske mjere poticanja zapošljavanja imale su najveći odjek upravo u toj skupini, navela je pročelnica Područne službe Zavoda za zapošljavanje Jadranka Čapalija.

– Tijekom 2014. prosječno je mjesečno evidentirano 8155 osoba, što je 10 posto manje nego 2013., ali kada promatramo mlade – govorimo o 15 posto manje, što je rezultat značajnog obuhvata mladih u provedbi poticanja zapošljavanja. U njega je tijekom 2014. uključeno 689 osoba, a od toga 482 mlade osobe, odnosno 70 posto mladih je uključeno tijekom 2014. u poticaje za zapošljavanje, iz analize je izdvojila Čapalija.

Kako smo tijekom godine i izvještavali, najviše korisnika imala je mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, pa su ju u Zavodu i pomnije pratili.

– Radili smo evaluaciju te mjere i primjetili da je 27 posto korisnika ostalo kod istog poslodavca, a 39 posto osoba se zaposlilo, navela je pročelnica Područne službe.

Bilo je i onih koji su tijekom prošle godine prijavu u zavodu zamijenili radnim odnosom.

– Govorimo o 5058 osoba, od čega je 2475 mladih, ili 48,9 posto. Najviše ih je zaposleno u prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu, trgovini, građevinarstvu, obrazovanju, precizirala je Jadranka Čapalija

Prema obrazovanja među mladima bez posla 71 posto ih je sa završenom srednjom školom, 15,5 posto s višim školama i fakultetima, a tek nešto manje, oko 12 posto je onih samo sa osnovnom ili s nezavršenom osmoljetkom. Porazan je i podatak o radnom iskustvu, čak 42 posto svih nezaposlenih do 30 godina nikada nije bilo zaposleno. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.