Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1046

Organizatori "pressice" o križevačkom meteoritu: Ogren Variola i Ante Radonić - Planetarij Tehničkog muzeja Zagreb; Damir Šegon i Željko Andreić - Hrvatska meteorska mreža; Martin Vujić, Ratko MAtić, Antun Gold - Perzeidi Križevci; Korado Korlević - HMM i Zvjezdarnica Višnjan
Organizatori "pressice" o križevačkom meteoritu: Ogren Variola i Ante Radonić - Planetarij Tehničkog muzeja Zagreb; Damir Šegon i Željko Andreić - Hrvatska meteorska mreža; Martin Vujić, Ratko MAtić, Antun Gold - Perzeidi Križevci; Korado Korlević - HMM i Zvjezdarnica Višnjan
Organizatori “pressice” o križevačkom meteoritu ispred Tehničkog muzeja u Zagrebu: Ogren Variola i Ante Radonić – Planetarij Tehničkog muzeja Zagreb; Damir Šegon i Željko Andreić – Hrvatska meteorska mreža; Martin Vujić, Ratko Matić i Antun Gold – Perzeidi Križevci; Korado Korlević – Hrvatska meteorska mreža i Zvjezdarnica Višnjan (foto: Hrvatska meteorska mreža)

U prvoj emisiji ove godine i dalje smo na konferenciji za medije koja se održala u Planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu 11. prosinca prošle godine. Slušamo završni dio izlaganja Korada Korlevića o najnovijim istraživanjima križevačkog meteorita te o osnivanju spremišta za čuvanje (u vacuumu i inertnim plinovima) i laboratorija za istraživanje tvari iz svemira u Višnjanu gdje bi se i mladi mogli o tome educirati. Rendgenska analiza, prva takva u svijetu provedena uopće nad nekim meteoritom, i službena registracija meteorita Križevci u relevantnom svjetskom katalogu meteorita svakako je najvažniji događaj za Križevačku astronomsku udrugu Perzeidi u prošloj godini, a po ocjenama čitatelja ovoga portala, i drugi najvažniji događaj uopće za Križevce u prošloj godini. Dokaz o statusu meteorita Križevci u stručnim krugovima u svijetu možemo vidjeti “kliknemo” li ovdje.

Sudionici kongresa u Casablanci u rujnu 2014. na kojem su objavljeni rezultati istraživanja meteorita Križevci
Sudionici kongresa u Casablanci u Maroku koji se održavao od 8. do 13. rujna 2014. na kojem su objavljeni rezultati istraživanja meteorita Križevci (foto: Hrvatska meteorska mreža, iz računalne prezentacije Korada Korlevića na konferenciji za medije)

U snimci s “pressice” čut ćemo kako je provedena i što je pokazala rendgenska analiza križevačkog meteorita na sveučilištu u Manchesteru i što bi to moglo značiti za znanost i tehnologiju u budućnosti. Možda će sljedeći patenti iz područja metalurgije doći iz spoznaja u izučavanju meteorita. Rezultati dosadašnjih istraživanja već su objavljeni i na kongresu u Casablanci, u Maroku, u rujnu prošle godine.

Svemirska putanja meteorita Križevci prije pada u Majurec
Svemirska putanja meteoroida Križevci prije pada u Majurec (ilustracija: Hrvatska meteorska mreža)

Čut ćemo i odakle je iz svemira “doletio” križevački meteorit, te o ambicijama hrvatskih astronoma amatera da i dalje traže i skupljaju meteorite po Hrvatskoj i kako svi građani mogu u tome pomoći. Jedan od ciljeva Hrvatske meteorske mreže i budućeg Centra za svemirsku tvar jest i edukacija medija i građana o tome kako tražiti meteorite i kako ih prepoznati. Mnogi su meteoriti koji su pali na tlo Hrvatske izgubljeni jer nisu bili prepoznati. U Češkoj je, na primjer, pronađeno već 27 meteorita, dok je u Hrvatskoj na istoj površini pronađeno samo šest, a sačuvano pet.

Putanja asteroida Hebe s kojeg vjerojatno potječe meteorit Križevci
Putanja asteroida Hebe s kojeg vjerojatno potječe meteorit Križevci (ilustracija: Hrvatska meteorska mreža)

U Vijestima Krugova saznat ćemo, između ostaloga, o novim inicijativama u obrani slobode govora, o popularnosti muzeja Louvre, o menadžmentu u kulturi i umjetnosti… Analizirat ćemo koliko su Krugovi do sada “prepoznali” osobe i događaje koji su po izboru čitatelja ovoga portala proglašeni najznačajnijim prošle godine u Križevcima. Glazbeni prilozi u emisiji bit će vezani upravo uz najznačajniji događaj i uz drugu najznačajniju osobu prošle godine u tom izboru.

Križevački meteorit je šesti pronađeni meteorit u Hrvatskoj, ali kako je meteorit iz Poreča bačen u smeće (!), sada je peti koji se čuva.
Križevački meteorit je šesti pronađeni meteorit u Hrvatskoj, ali kako je meteorit iz Poreča bačen u smeće (!), sada je peti koji se čuva (ilustracija: Hrvatska meteorska mreža)

Na današnji datum obrađuje znamenite osobe i događaje vezane uz 13. siječnja, a i glazba je u dobroj mjeri vezana uz te događaje. Spomenut ćemo, na primjer, Luku Sorkočevića, Ljudevita Vukotinovića, Rudolfa Fizira, Davida Schwarza, prvi radijski prijenos izvedbe neke opere, neka astronomska otkrića, te još mnoge zanimljivosti. Redovit je i prilog o novim naslovima u križevačkoj gradskoj knjižnici.

U Svemirskom kutku istaknut ćemo neke trenutne zanimljivosti na našem nebu i najaviti neke skorašnje zanimljive astronomske događaje. Zanimljivosti nam otkrivaju rezultate istraživanja trajnosti nekih naših osjećaja.

Ne dirajte mi krugove broj 1046 emitira se 13. siječnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 17. siječnja, od 17 sati na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.