Proračun manji za petinu, a birokraciji 40 posto više novca

ekonomija

Godine 2008., koja se unisono vidi kao početna godina aktualne gospodarske krize, proračun Grada Koprivnice iznosio je 194,5 milijuna kuna, od čega je 25 milijuna kuna ili 12,8 posto išlo na plaće gradskih službenika. Proračunski plan za iduću godinu iznosi 160 milijuna kuna, a plaće službenika “progutat” će 35,6 milijuna kuna ili 22,3 posto proračuna.

Službena putovanja

To znači da gradska administracija svih ovih kriznih godina nekontrolirano buja, bez obzira na to što građani, koji je plaćaju, imaju sve manje novca za poreze.Konkretno, dakle, proračun Grada Koprivnice od 2008. godine smanjio se za petinu, a istodobno je masa novca koju potroše javni službenici porasla za više od 40 posto. I ne samo to, udvostručena su druga davanja za gradske službenike, poput naknada za prijevoz i službena putovanja.

U tom kontekstu anegdotalno zvuči činjenica da na Zrinskome trgu broj 1 u ovome trenutku ne raspolažu podacima o kretanju broja ljudi koji primaju plaće iz gradskog proračuna u zadnjih sedam kriznih godina. Podatke smo zatražili krajem prošlog tjedna i dobili odgovor da je potrebno nekoliko dana kopanja po arhivima da se prikupe. U novome informacijskom sustavu pohranjene su brojke samo od lani.

Koprivnica, naravno, nije izdvojen slučaj kad je na tapeti bujanje birokracije.

Može i drukčije

U Koprivničko-križevačkoj županiji, recimo, masa plaća porasla je još u većemu postotku: sa 16,7 milijuna kuna iz 2008. godine na 24,4 milijuna kuna u planu za 2015. godinu, dakle 46 posto.

Ipak, županijski proračun u tome je razdoblju porastao za 31 posto, pa se može goviriti samo o manjoj razini neodgovornosti kad je javna potrošnja u pitanju, ali nikako i o racionalnosti.

S druge strane, Grad Križevci, kako je nedavno ustvrdio gradonačelnik Branko Hrg, ponaša se drukčije. Broj zaposlenih u gradskoj upravi ondje je danas manji nego davne 2001. godine, a gradski je proračun u međuvremenu upeterostručen. (VL)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Zdravka piše:

    Jel to stvarno moguće da Katanović i Vuk imaju 50 tis.kn plaće.

  2. Pozitivac piše:

    Unatoč tome, siguran sam da će ponovno biti vijećnika koji će naći svoj izgovor da glasaju PROTIV križevačkog proračuna prikrivajući tako pravi razlog – SVOJE NEOSTVARENE OSOBNE AMBICIJE i čežnju za novom “šansom” na izvanrednim izborima.
    Naravno, sve na dobrobit građana i voljenog nam grada. 😉

    1. dugi piše:

      Tako je, Bravo za Hrga. Otkazi vuku i katanoviću

Komentari su zatvoreni.