“Ministarstvo nam je zabranilo izborni predmet informatike”

Zoran Kovač

Dok ministar Vedran Mornar traži načine kako povećati informatičke kompetencije učenika i nastavnika, njegovi najbliži suradnici ukidaju izbornu nastavu informatike u našoj gimnaziji. Već tri mjeseca uzaludno pokušavam riješiti problem s birokracijom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i prisiljen sam javno zatražiti pomoć radi dobrobiti naših učenika, napisao nam je Zoran Kovač, ravnatelj križevačke Opće gimnazije Ivana Zakmardija, kako bi sve upoznao s apsurdnom situacijom u kojoj se nalaze.

Gimnazija od 1991., kad je osnovana, učenike informatički obrazuje i dodatno im nudi informatiku kao izborni predmet, no od ove školske godine to više ne smije zbog zabrane koju je potpisala zamjenica ministra obrazovanja Sabina Glasovac. Informatika ostaje samo kao obavezan predmet učenicima prvih razreda uz objašnjenje Ministarstva da učenici viših razreda općih gimnazija ne mogu imati taj predmet kao izborni zato što nije predviđeno i jer ne postoje informatičke vježbe za njih.

– To nije točno. Na popisu izbornih predmeta koje se može provoditi u općim gimnazijama nije navedena informatika, no u sadržaju Programa rada gimnazija informatika je navedena kao mogući izborni predmet. U članku 24 Pravilnika o radu gimnazija stoji da informatika kao izborni predmet treba obuhvatiti gradivo koje nije obrađeno u obaveznom dijelu nastave informatike te da se izvode i vježbe ako je moguće. A mi to možemo jer imamo opremljen kabinet. Ministarstvo nam ne da ni povećati broj nastavnih sati za obavezni dio informatičkog obrazovanja s 24 na 39 sati, što smo tražili zbog povećanja broja učenika, a ne smijemo razrede dijeliti u dvije radne grupe iako bi to morali jer je kabinet opremljen, ali premali za sve učenike istodobno – kaže ravnatelj i ističe da je nabrojenim odlukama nanesena ogromna šteta učenicima i ugledu njihove gimnazije.

– Osim naših 128 gimnazijalaca zakinuto je 20-ak učenika križevačke Srednje glazbene škole Alberta Štrige. Oni slušaju i polažu informatiku u križevačkoj Općoj gimnaziji i njima je ona obavezan predmet sve četiri godine, no sad to više ne mogu, pa je šteta još veća – kaže Kovač. Napominje kako 20-ak hrvatskih općih gimnazija ima informatiku kao izborni predmet, no da se to isto brani Križevčanima:

– Problem je u različitom tumačenju Pravilnika o radu gimnazija koji je napisan 1994. Lani mi je CARnet dodijelio priznanje za najbolji rad u informatici jer sam uspio detektirati kakvo informatičko znanje trebaju križevački poduzetnici, srednjoškolci i studenti, a sad ova odluka.

Kovač tvrdi da se od sredine kolovoza dopisuje i telefonski dogovara s Ministarstvom, no da rješenje nije nađeno. Kaže kako neće odustati. (24sata)

Vezano
1 komentar
  1. zainteresirana piše:

    Nevejrojetno i sramota da ne sagledaju potrebe škole , učenika i rezultate koje su imali do sada! Istina je i vjerojatno je,a kako to već jest u našoj državi , da netko ne želi, ili ne zna, na ispravan i opće koristan za stranke način, protumačiti pravilnike i zakone ! U Hrvatskoj se stalno događa da iste zakone tumače na razne načine.

Komentari su zatvoreni.