Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1037

Susret Ante Tomića s križevačkim interpretima njegovih tekstova 16. ožujka 2012. (foto: Sergej Novosel Vučković/VLM, iz arhive redakcije)
Susret Ante Tomića s križevačkim interpretima njegovih tekstova 16. ožujka 2012. (foto: Sergej Novosel Vučković/VLM, iz arhive redakcije)
Susret Ante Tomića s križevačkim interpretima njegovih tekstova 16. ožujka 2012. (foto: Sergej Novosel Vučković/VLM, iz arhive redakcije)

Na početku emisije pretražujemo tonsku arhivu Krugova u potrazi za još neobjavljenim snimkama i pronalazimo dio književne tribine na 8. Culture Shock Festivalu u Klubu kulture u Križevcima održane 16. ožujka 2012. godine pod imenom Čudo koje nas nikako ne smije iznenaditi, na kojoj je po prvi puta u Križevcima gostovao književnik i kolumnist Ante Tomić. Slušat ćemo njegov razgovor s posjetiteljima, to jest odgovaranje na njihova pitanja.

Na području književnosti ostat ćemo još neko vrijeme, poklonivši nekoliko minuta sjećanja nedavno preminulom književniku iz našega kraja, od onih koji je za nas “izmislio” jedan oblik dječje književnosti, Zvonimiru Balogu. Predlažemo i tri nova naslova u Gradskoj knjižnici, a jedno vrijeme ostajemo bez filmskih projekcija u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima, zbog radova na zgradi.

U Vijestima Krugova po izboru suradnika spominjemo novu izložbu u Zagrebu, na temu žena-boginja u slavenskoj i indijskoj mitologiji, kako obnoviti knjižni fond u knjižnicama po poplavljenim područjima, govorimo o 12. Festivalu prvih koji se ovih dana održava u Zagrebu, o bogatom arheološkom otkriću iz vremena pretkolumbovske Amerike te na kraju opet nešto o klimatskim promjenama.

Od lokalnih događaja izdvojit ćemo iznenadnu promjenu dirigenta, to jest dirigentice, Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik Križevci. Iscrpno ćemo najaviti važan kulturni događaj, a to je cjelodnevni znanstveni skup o životu i djelu Franje Markovića, povodom nedavne stote obljetnice smrti, koji će se održati u petak, 7. studenoga. Podsjetit ćemo slušatelje da je izložba o Franji Markoviću u Likovnoj galeriji otvorena još do 8. studenoga.

Spomen ploča na rodnoj kući Franje Markovića u Križevcima u ulici koja danas nosi njegovo ime
Spomen ploča na rodnoj kući Franje Markovića u Križevcima u ulici koja danas nosi njegovo ime (foto: R. Matić)

Neizostavne su minute u kojima podsjećamo na neke značajne obljetnice, a one dobrim dijelom uvjetuju i izbor glazbe. Glazbu će odrediti također i Festival novog zvuka koji se ove jeseni održava u Tvornici kulture u Zagrebu, pa ćemo slušati neke skladbe sudionika tog festivala, čije se finale održava 8. studenoga, s CD-a koji je uz taj festival objavila diskografska kuća Croatia Records. Od istog izdavača upravo smo dobili i u Abbey Road Studios remasterirani prvi album Bijeloga dugmeta povodom 40. obljetnice njegovoga prvoga izdanja, pa ćemo čuti i kako u toj “obradi” zvuči Selma.

 

Veliki odaziv građana na nenajavljeno promatranje Mjeseca iz središta Križevaca 1. studenoga
Veliki odaziv građana na nenajavljeno promatranje Mjeseca iz središta Križevaca 1. studenoga (foto: Martin Vujić, Perzeidi)

U Svemirskom kutku, između ostaloga, spominjemo nedavnu tragičnu nesreću u razvoju astronautike, te vrlo uspjelo iznenadno i nenajavljeno promatranje Mjeseca teleskopom iz središta Križevaca 1. studenoga u organizaciji Udruge Perzeidi.

Mjesec nad Križevcima 1. studenoga 2014. (foto: Martin Vujić)
Mjesec nad Križevcima 1. studenoga 2014. (foto: Martin Vujić, Perzeidi)

Ne dirajte mi krugove broj 1037 emitira se 4. studenoga od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano
1 komentar
  1. Petar piše:

    čestitam Ratko!

Komentari su zatvoreni.