Psihologinja podsjeća: Ulaganje u mentalno zdravlje trebao bi biti kontinuirani proces koji uključuje prevenciju

Hrvatsko psihološko društvo od 19. do 25. veljače organizira 17. Tjedan psihologije pod geslom Čuvajmo mentalno zdravlje, a u manifestaciju su se uključile i bolničke psihologinje Tihana Kosi, Maja Blažek, Tina Vargović i Tea Bukvić Rezo iz Opće bolnice u Koprivnici. Namjera je predstaviti psihološku struku zajednici kroz organizaciju različitih događanja i tako pokazati svu širinu i uključenost psihologijske teorije i prakse u životu pojedinca i ukupne zajednice. Budući da su posljednjih godina raznovrsni izazovi na globalnoj razini, poput pandemije, ratova i kriza, prijetili našem emocionalnom blagostanju, sve se češće spominje važnost brige za mentalno zdravlje. Jesmo li onda, kao društvo, postali otvoreniji prema psiholozima ili su teme koje se tiču mentalnog zdravlja još uvijek tabu?

Voljela bih misliti da smo kao društvo napravili iskorak prema destigmatizaciji psihičkih poteškoća i poremećaja, no još uvijek se povremeno susrećemo s nedovoljnom upućenošću javnosti s radom psihologa ili pak strahom od stigmatizacije, pogotovo u manjoj sredini kao što je naša”, kaže psihologinja Tea Bukvić Rezo. Aktivno ulaganje u vlastito mentalno zdravlje uz stručno vođenje ovisi o brojnim faktorima, dodaje. Kako općenito stojimo s brigom o mentalnom zdravlju, jesmo li spremni potražiti stručnu pomoć kad za to postoji potreba?

U kliničkoj praksi obično viđamo osobe koje samostalno više ne mogu upravljati svojim emocionalnim funkcioniranjem, što ih i motivira na traženje stručne pomoći. No, zapravo bi ulaganje u mentalno zdravlje trebao biti kontinuirani proces koji također uključuje prevenciju kroz svakodnevnu pažnju i njegu“, odgovorila nam je bolnička psihologinja. Tjedan psihologije kao manifestacija postavljena je upravo na tim postavkama i zbog toga je važno da javnost sazna za nju i prepozna je, kažu psihologinje i na predavanja pozivaju i Križevčane.

U utorak 20. veljače u 17 sati u koprivničkoj knjižnici će održati predavanje pod nazivom Matrescencija i razotkrivanje mita o savršenoj majci. U fokusu predavanja je žena u procesu tranzicije u majku s popratnim, vrlo širokim rasponom psiholoških iskustava tijekom trudnoće i novog majčinstva, obično skrivenih od pogleda javnosti.

Vrijeme je to nebrojenih dobitaka, radosti i blaženstva, ali i tjeskobe, krivnje, gubitka prijašnjeg načina života i neuživanja u novoj ulozi, promjena kako u odnosima s drugima, tako i prema sebi samoj. O takvim će se iskustvima govoriti kao o potpuno prirodnim i očekivanim u razdoblju dramatičnih promjena identiteta istovremeno razbijajući štetne mitove i redefinirajući majčinstvo“, najavljuju predavačice Bukvić Rezo i Kosi.
Ako pak želite znati kako izgleda susret s psihologom, to možete u petak 23. veljače od 13 sati u Dnevnoj bolnici na edukativnom druženju uz dan otvorenih vrata.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.