Mame doktorice pokrenule grupu podrške mladim mamama

Od prošlog tjedna u koprivničkoj bolnici aktivna je grupa “Mame za mame” u kojoj psihologinje i psihijatrice vode tematske radionice i predavanja o izazovima majčinstva. Postporođajne smetnje anksioznog, depresivnog ili drugog psihološkog tipa učestalo se javljaju u izazovnom periodu nakon poroda i u procesu prilagodbe majke na roditeljstvo, no nisu dovoljno prepoznate te ih još uvijek prati
stigma zbog koje se ne traži stručna ili društvena podrška, iako posljedice mogu biti trajne.
Sa željom unaprjeđenja skrbi žena u tom ranjivom periodu, Odjel za psihijatriju je pokrenuo novi program grupne podrške namijenjen mladim majkama u postporođajnom periodu, do dvije godine nakon poroda, koji će voditi stručni multidisciplinarni tim psihijatara, psihologa te drugog medicinskog osoblja.

Interes svakako postoji, no mnoge žene zbog straha od osude okoline i stigme vezane uz psihijatriju kao takvu oklijeva i na kraju se ne odluče priključiti u grupu. Upravo zbog toga je bitno što više pričati i na taj način normalizirati teme važnosti mentalnog zdravlja i prevencije, kako vezano uz postporođajne teškoće tako i općenito“, kaže specijalistica psihijatrije Bojana Živanović Đilas.

Za ovaj ciklus je grupa već formirana, no s tom temom će se nastaviti i kroz iduću godinu, potvrdila nam je psihijatrica. U grupu su dobrodošle mame iz cijele županije pa i šire, a za sada će se održavati samo u bolnici u Koprivnici.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.