Novi mamograf u koprivničkoj bolnici ubrzat će dijagnostiku i smanjiti liste čekanja

U koprivničkoj bolnici na mamografski pregled se trenutačno čeka sedam dana, no uz novi uređaj za mamografiju koji je bolnica nedavno dobila, liste čekanja bi se trebale potpuno ukinuti, najavio je to jučer ravnatelj bolnice Mato Devčić na predstavljanju mamografa najnovije generacije vrijednog oko 186 tisuća eura. Riječ je o uređaju za mamografiju s tomosintezom koji će unaprijediti dijagnostiku i rano otkrivanje tumora dojke, a u potpunosti je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.

Stari mamograf punih je jedanaest godina ispunjavao svoju zadaću, a godišnje se obavljalo oko tri tisuće pretraga od čega se dio odnosio na provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke te dio na redovnu dijagnostiku”, objasnio je Devčić, a župan Darko Koren je poručio je da zgrade i oprema ne znače ništa ako nema kvalitetnih i kompetentnih ljudi koji svime upravljaju. “Nastojimo se i s tom problematikom uhvatiti u koštac malim koracima koji, uvjeren sam, ipak doprinose rješavanju najvažnijeg problema hrvatskog zdravstva, a to je nedostatak stručnog kadra“, poručio je Koren.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja karcinoma dojke godišnje se pregleda oko 150 tisuća žena, dok je dosad detektirano malo manje od sedam tisuća oboljenja pa su ovakve investicije primjer najkvalitetnijeg ulaganja u zdravstvo, poručio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić.

Preventivni programi koje provodimo spašavaju živote i zahvaljujući njima, kao i napretku u liječenju i kvalitetnoj opremi, smrtnost od karcinoma dojke u Hrvatskoj pala je za 20 posto. Prva smo zemlja u Europskoj uniji koja je pokrenula program ranog otkrivanje raka pluća koji već sada pokazuje značajne rezultate te ćemo i nadalje ulagati u prevenciju i rano otkrivanje malignih bolesti“, najavio je državni tajnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.