DX&Contest klub vraća ugled križevačkog radioamaterstva u zemlji i svijetu

Udruga DX&Contest klub Križevci, koja se bavi radioamaterstvom, obilježila je tri godine rada. Udruga, osnovana, reći će njen predsjednik Anton Beti, osnovana je pomalo u tišini, samozatajno,  u pitomom krajoliku prigorskih klijeti i vinograda u Brckovčini, gdje joj je i sjedište. Udrugu, odnosno Klub, aktviirala je nekolicina iskusnih radio-amatera, članova Radiokluba Križevci, koji je praktički prestao postojati, nakon više od četrdeset godina djelovanja.

 - Gašenju  osnovnih radioamaterskih djelatnosti  Radio-kluba Križevci  kumovala je Zajednica tehničke kulture sa svojim vodstvom, uzurpirajući prostorije Kluba, oduzimanjem prostora za rad –  prvenstveno učionice za  rad sa mladima,  prostorije za  rad konstruktorske sekcije, tako da je za rad kluba ostala samo jedna mala prostorija, neadekvatna financijska potpora za klupske aktivnosti, nerazumijevanje i nepoznavanje specifičnosti i složenosti radioamaterskih djelatnosti – objašnjava Beti.

Sve je to dovelo do smanjenja, a na kraju i gašenja osnovnih radioamaterskih aktivnosti, smatra ovaj iskusni radioamater, pa je jedina aktivnost koja je ostala u Radioklubu Križevci digitalne komunikacije i razvoj wireless mreže.
– Sve je to ponukalo nekolicinu radioamatera da osnivanjem nove radioamaterske udruge vrate križevačkom radioamaterskom pokretu ugled kakav su nekad uživali u zemlji i svijetu, pa je, podsjeća Beti, u proljeće 2008. održana osnivačka skupština udruge DX&Contest Club.
Križevci.

Nakon osnivanja i aktiviranja na radiovalovima stižu i prvi rezultati: 3 mjesto u Kupu Jadrana 2008; 4 mjesto u Hrvatskom zimskom kupu 2009; 1.mjesto u EU i drugo u svijetu u najpoznatijem svjetskom natjecanju CQWW CW 2008;  plasman u TOP 10 CQWW CW, HP, 2009.g, oboren hrvatski rekord u ARRL contestu….Hrvatski radioamaterski savez i Hrvatska agencija za elektroničke komunikacije dodjeljuje klubu zbog tih uspjeha posebnu pozivnu oznaku: 9A0AA , za  sudjelovanje u međunarodnim natjecanjima i promociji Hrvatske u svijetu.

– Tu pozivnu oznaku je koristila na svom zadnjem proputovanju po svijetu “Hrvatska Čigra”- 9A0 Arktik-Antartik, napominje Beti.

I naposljetku, udruzi, koja trenutačno ima 12 članova, stiže poziv za sudjelovanje u najvećem KV klupskom natjecanju  IARU HF Contest, gdje se natječu nacionalni savezi), kao članovi Hrvatske reprezentacije 9A0HQ. U tijeku su pripreme dxovaca za sudjelovanje u najjačem svjetskom radiomatareskom natjecanju CQWW 2011.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.