Kiše štete kakvoći i isplativosti kukuruza

Polja_Zeljeznicki_kolodvor_poplave_Oko_Sokolovo_2014-10-22PODRAVINA I PRIGORJE – Poljoprivrednicima koji su ove godine odlučili zasijati kukuruz ogromne količine kiše kvarile su posao od samog početka, odgađajući rokove sjetve, zatim kašnjenjem u dozrijevanju, a sada i pomicanjem berbe. Ionako natopljene oranice sada su na pojedinim mjestima samo tijekom noći sa utorka i u jutarnjim satima srijede primile i preko 75 litara kiše po kvadratu, pa kombajni neće moći u polja, a gdje uđu pobrat će kukuruz s visokom količinom vlage.

– Onemogućena je zapravo pravovremena berba, obavljena je samo na onim lokalitetima gdje je to bilo nužno zbog sjetve strnih žitarica i tu su se vlage kretale, ono što znamo, prosječno iznad 25 posto. To je berba pogodna za spremanje kukuruznog klipa u koš, a troškovi sušenja u ovakvoj godini bit će izuzetno visoki, kaže poljoprivredna savjetnica Tatjana Međimurec.

Iako za dobre prinose kukuruzu zapravo pogoduju vlažna ljeta, ovakvi uvjeti narušili su kvalitetu zrna.
– Gotovo nema usjeva na kojima nije zabilježena zaraza plijesnima, tako da ima puno kvarenja samog vršnog dijela zrna kukuruza. Naši poljoprivrednici su se uglavnom pripremali za sušnu godinu i dali su svojim usjevima kukuruza dosta dušika; kod takvih se usjeva još jače pojavljuje vršna trulež na klipu, dodala je.

Iako se prinosi zrna kreću od 10 do 12 tona po hektaru, zaključila je savjetnica Međimurec, kakvoća kukuruza je upitna, a sušenje će biti skupo. Dodala je i savjet ratarima da ne idu na silu u polja, te traktorima i kombajnima si naprave štete na tlu koje će godinama morati popravljati.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.