Rezultati istraživanja o korupciji u Koprivničko-križevačkoj županiji

Građani drže kako su generator korupcije političke stranke
Rezultati istraživanja o korupciji u Koprivničko-križevačkoj županiji
Građani drže kako su generator korupcije političke stranke

Korupcija je, nakon nezaposlenosti i siromaštva, najveći društveni problem u Koprivničko-križevačkoj županiji, a najrasprostranjenija je u političkim strankama – pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je dalo izraditi županijsko Antikorupcijsko povjerenstvo i jučer ga je predstavilo javnosti.

Mladi najkritičniji

Anketa je provedena na uzorku od 600 ispitanika i veoma je relevantna za ocjenu doživljaja stupnja korupcije žitelja Podravine i Prigorja.

Nezaposlenost i siromaštvo kao najveće probleme u županiji vidi gotovo svaki drugi ispitanik, a slijede korupcija i nepotizam, koji su s više od 15 posto glasova ispred gospodarskih problema (11,2 posto).

Većina ispitanika (61 posto) drži kako je korupcija u Koprivničko-križevačkoj županiji rasprostranjena ni više ni manje nego u državi, oko deset posto smatra da je ima više, oko 19 posto da je ima manje, a tek tri posto da je uopće nema.

Također najveći postotak ispitanika (40 posto) smatra da se u zadnjih pet godina rasporostranjenost korupcije u županiji nije ni smanjila niti povećala, ali gotovo trećina ih smatra da je ipak u porastu. Među njima su najkritičniji ispitanici između 18 i 30 godina straosti, kojih više od polovice drži kako je korupcija u porastu.

Da su najkorumpiranije od svih političke stranke, smatra 43,3 posto ispitanika, leglo korupcije u poslovnom sektoru vidi 13,7 posto ispitanika, a u pravosuđu i zdravstvu po sedam posto.

Najfrapantniji je podatak dobiven istraživanjem kako se više nego svaki četvrti žitelj Koprivničke županije osobno susreo s korupcijom. Njih 18,7 posto svjedočilo je toj pojavi, od 6,7 posto netko je tražio da plati kako bi ostvario neko pravo ili uslugu, a 1,2 posto samoinicijativno je ponudilo novac.

Za većinu – neprihvatljivo

Korupcija je u bilo kojem obliku apsolutno neprihvatljiva za 73,3 posto ispitanih, dok je za njih ok 20 posto načelno neprihvatljiva, ali postoje iznimne, egzistencijalne situacije u kojima bi ju mogli prihvatiti, poput bolesti ili potrebe za zapošljavanjem.

Korupcija je u potpunosti prihvatljiv oblik ponašanja u svim mogućim situacijama tek za 1,3 posto ispitanika.

Istraživanje o percepciji korupcije u Koprivničko-križevačkoj županiji prvo je takvo lokalizirano istraživanje u Hrvatskoj. Izradila ga je kuća Promocija plus, koja je odabrana na natječaju, a Antikorupcijsko povjerenstvo platilo ju je tako da su se članovi odrekli svojih naknada za prisustvovanjem sjednicama, koje su im pripadale iz proračuna Koprivničko-križevačke županije. (VL)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. dugi piše:

    a najviše kradu u gornjem gradu

Komentari su zatvoreni.