Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

U Križevcima znaju posao, iz EU fondova izvukli 33,8 milijuna kuna

Tehnoloski_park_razvojni_centar_hangari_vojarna_1EKSKLUZIVNO Cijeli projekt križevačkog Tehnološkog parka i razvojnog centra vrijedan je 34,2 milijuna kuna, a iz gradskog proračuna ide samo 400.000 kuna

Večernji list ekskluzivno objavljuje idejno rješenje budućeg Tehnološkog parka i razvojnog centra u Križevcima.

Gotovo 8500 ‘kvadrata’

Projekt je vrijedan nešto više od 34 milijuna kuna, a Grad Križevci, kojima je partner Visoko gospodarsko učilište, sudjeluje sa samo 1,16 posto vlastitih sredstava, odnosno s nešto manje od 400.000 kuna. Sav ostali novac osigurava se iz fondova Europske unije. Ugovori s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisani su 30. rujna, a projekt bi trebao biti realiziran u iduće dvije godine.

Tehnoloski_park_razvojni_centar_hangari_vojarna_3_Darko_MasnecKriževački pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec otkrio nam je da će se na prostoru bivše vojarne izgraditi nova upravna zgrada sa svim pripadajućim sadržajima koji će povezivati postojeća četiri hangara. Oni će biti rekonstruirani i privest će se namjeni. Tamo će biti smješteni znanstveno-istraživački laboratorij i prostori u kojima će se obavljati djelatnosti malih i srednjih poduzetnika. U upravnoj zgradi, dodaje, smjestit će se sadržaji za poduzetnike, uredi za upravu, konferencijska dvorana, uredi poduzetnika, lokali i kafić. Sve zajedno radi se o gotovo 8500 kvadratnih metara iskoristivog prostora.

Cilj cijelog projekta, kaže, zapravo je stvoriti uvjete (infrastrukturu, organizacijske, institucionalne i profesionalne kapacitete) za poticanje i razvoj poduzetništva, istraživanja, razvoj i inovacije malih i srednjih poduzeća uz tijesnu suradnju s visokim i srednjim školama koje djeluju na križevačkom području.

– Želimo podići razinu konkurentnosti poduzeća sjeverozapadne Hrvatske te pokrenuti održivi ekonomski rast, pozitivnu poduzetničku klimu i rast zapošljavanja na širem području Križevaca s orijentacijom na djelatnosti visoke dodane vrijednosti – istaknuo je Masnec.

Tehnoloski_park_razvojni_centar_hangari_vojarna_2Zatvara se krug

Bivši vojni hangari djelomično su već bili stavljeni u funkciju za potrebe županijskog obrtničkog i gospodarskog sajma, kao i za skladišni prostor poduzetnika, ali tek realizacijom ovog projekta, možda i najvrednijeg u regiji, zatvara se planirani krug investicija. Na prostoru bivše vojarne, podsjetimo, već je napravljena nova obrtnička škola, Multimedijski kulturni centar s novom knjižnicom, otvoren je privatni vrtić, restoran, pred otvaranjem je jedna zdravstvena poliklinika, a u tijeku je i gradnja staračkog doma.

– Jedan smo od rijetkih gradova koji će ovim projektom svoju vojarnu u potpunosti privesti svrsi – završio je pročelnik Masnec.(VL)

wpDiscuz