ACT mobile zine tour danas u Klubu kulture

ACT mobile zine tour je turneja kojom se predstavlja projekt arhiviranja i digitalizacije fanzina u sklopu Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa iz Čakovca, koja djeluje kao paralelni program udruge Autonomni centar – ACT odnosno konzorcija ACT Grupe.

U Križevcima će se turneja održati u četvrtak 5.11.2015. u 18 sati, u Klubu kulture, Mažuranićev trg 1. Kroz razgovor nas vodi Sebastijan Brumec, ACT Čakovec.

Križevci

Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa (www.tabularasa.hr) djeluje od 2003. godine kao mjesto otvorenog karaktera, mjesto za diskusije, radionice i druge aktivnosti, javna je i dostupna svima te sadrži specijaliziranu građu.

Dio knjižnične građe, koju ACT drži izrazito bitnim je i veliki arhiv fanzina od preko 2000 raznih izdanja iz cijelog svijeta koji su grupirani prema abecedi i dijelovima svijeta iz kojih dolaze. Shvativši važnost nezavisnog izdavaštva i fanzinske scene koja je najveći razvoj doživjela 90-ih godina, odnosno fanzina kao važnog kulturološkog fenomena i sredstva komunikacije na nezavisnoj sceni, odlučili su digitalizirati fanzine i postaviti ih u online bazu otvorenu za javnost na domeni www.fanzini.hr. Na taj način stvaraju javnu kolekciju dostupnu svima tj. projekt u kojem mogu participirati svi zainteresirani.

Okrugli stol: “Fanzini i nezavisno izdavaštvo kao kulturološki fenomen” na kojem ćemo okupiti sudionike nezavisne scene te kroz diskusiju povezati nezavisne knjižnice, projekt digitalizacije fanzina, lokalnu fanzinsku scenu te razvoj i utjecaj fanzinske subkulture. Na Radionicu skeniranja fanzina svi zainteresirani mogu donijeti vlastite primjerke ili pregledati te obraditi dio neobrađenog arhiva knjižnice i skenirane ih uploadati direktno u online bazu fanzini.hr. U sklopu Izložbe fanzina predstavit ćemo se dio građe s naglaskom na fanzine s naše i lokalne scene vašeg grada.

U ovoj turneji uz Knjižnicu i čitaonicu Tabula Rasa udruge ACT, sudjeluju i partneri Udruga Škatula iz Rijeke, Infoshop Iskra iz Zadra te K.V.A.R.K. iz Križevaca dok su donatori turneje Savez udruga Clubture odnosno Zaklada Kultura Nova.

Komentari su zatvoreni.