Poziv na izložbu i predavanja o Ljudevitu Modecu

Plakat programa posvećenih Lj. Modecu i školstvu (izvor: http://www.os-ljmodeca-kc.skole.hr/)

 

Plakat programa posvećenih Lj. Modecu i školstvu (izvor: http://www.os-ljmodeca-kc.skole.hr/)
Plakat programa posvećenih Ljudevitu Modecu i školstvu (izvor: http://www.os-ljmodeca-kc.skole.hr)

Ove se godine, 15. srpnja, navršilo 170 godina kako je u Križevcima rođen Ljudevit Modec. To je prilika da se Križevčanima i njihovim gostima približi lik i djelo tog znamenitog javnog djelatnika. Za njega su mnogi Križevčani čuli vjerojatno najčešće i uglavnom preko imena jedne od osnovnih škola u Križevcima, ali sigurno o njemu znaju relativno malo ili čak i ništa. U petak, 3. listopada navečer, trebali bismo iz Male dvorane Hrvatskoga doma u Križevcima izaći obogaćeni za jedno saznanje više o još jednom našem znamenitom sugrađaninu, barem rođenjem. To možemo zahvaliti inicijativi ponajprije Osnovne škole Ljudevita Modeca a onda i Povijesnoga društva Križevci da zajedničkim snagama upriliče obilježavanje 170. obljetnice rođenja Ljudevita Modeca bogatim multimedijskim programom koji nam je kao organizator predstavio ravnatelj škole Dražen Bokan.

Dio poštanskih izdanja posvećenih Ljudevitu Modecu
Dio poštanskih izdanja posvećenih Ljudevitu Modecu

Uvod u ovaj program održan je već 1. listopada u Multimedijskom kulturnom centru Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima kojom prilikom je u čast Ljudevitu Modecu predstavljena prigodna serija od šest poštanskih kuverti i poštanski žig, koje su osmislili filatelisti iz Osnovne škole “Grigor Vitez” iz Svetoga Ivana Žabna, pod vodstvom Zorana Cvetkovića.

Dio izložbe u Maloj dvorani Hrvatskoga doma koja se otvara 3. listopada
Dio izložbe u Maloj dvorani Hrvatskoga doma koja se otvara 3. listopada

U petak, 3. listopada u 18 sati u Maloj dvorani Hrvatskoga doma otvara se izložba Hrvatskog školskog muzeja posvećena hrvatskom učiteljstvu 19. stoljeća i posebno Ljudevitu Modecu. Radi se o već otprije postojećoj izložbi od dvanaest panoa o učiteljstvu kojima su pridodana tri nova panoa posvećena posebno Ljudevitu Modecu. To je prvi put da su napravljeni panoi o nekom određenom učitelju, što se smatra početkom akcije da se tokom vremena izložba upotpuni panoima o još nekim značajnijim učiteljima s područja Hrvatske, pa bi tako ova izložba trebala sve više “rasti”. Očekuje se i dolazak ravnateljice Hrvatskoga školskog muzeja Branke Manin i autorice izložbe Štefke Batinić koje bi otvorile izložbu.

Program se nastavlja u 19 sati s tri predavanja koja su pripremili članovi Povijesnoga društva, Đurđica Tinodi s temom “Školstvo u Križevcima u drugoj polovici 19. stoljeća”, Tomislav Bogdanović s temom “Kraljevsko visoko gospodarsko učilište od osnutka do 1919. godine” i Ivan Peklić s temom “Život i djelo Ljudevita Modeca”.

Spomen ploča Ljudevitu Mdecu na njegovoj rodnoj kući u Križevcima
Spomen ploča Ljudevitu Modecu na njegovoj rodnoj kući u Križevcima

Osnovna škola Ljudevita Modeca koja ovaj mjesec obilježava, osim 170 godina rođenja Ljudevita Modeca, još i 115 godina svoga rada i 40 godina Križevačkih pedagoških dana, nastavit će s programima već 9. listopada, kada će povodom Svjetskog dana učitelja (5. listopada) u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma organizirati XVIII. Križevačke pedagoške dane u suradnji s Hrvatskim pedagoško-književnim zborom. Taj je program tradicionalno namijenjen odgajateljima predškolskih ustanova, učiteljima u osnovnim i srednjim školama Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. Očekuje se 200 do 250 sudionika.

Izložba se nakon toga “seli” u hol Srednje škole “Ivan Seljanec”, gdje će “provesti” nekoliko dana, a traje sve do 24. listopada do kada će promijeniti još nekoliko lokacija u gradu.

Prizor s generalne probe učenika OŠ Ljudevita Modeca 2. listopada
Prizor s generalne probe učenika OŠ Ljudevita Modeca 2. listopada

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane na izložbu i predavanja u petak, 3. listopada u 18 sati, u Malu dvoranu Hrvatskoga doma. Svoj program održat će i učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca rječju i pjesmom, pod vodstvom koordinatorice Ankice Špoljarić Mandić, profesorice hrvatskoga jezika. U toj je priredbi više ili manje angažiran čitav nastavnički kolektiv škole.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.