Ubuduće dva vijećnička pitanja u dvije minute

Sjednica Gradskog vijeća Križevaca // Foto: www.krizevci.hr
Sjednica Gradskog vijeća Križevaca // Foto: www.krizevci.hr
Sjednica Gradskog vijeća Križevaca // Foto: www.krizevci.hr

KRIŽEVCI – Iako je i do sada Poslovnikom Gradskog vijeća Križevaca bilo propisano da članovi tog predstavničkog tijela imaju pravo postavljati pitanja gradonačelniku i zamjenicima iz djelokruga njihovoga rada, a ona moraju biti jasno formulirana i kratka, aktualna vlast smatra da je to pravo oporba često i pogotovo na zadnjih par sjednica zlorabila. Umjesto vremena određenog na tri minute za vijećnike i pet minuta za postavljanje pitanja u ime kluba, za govornicom su trajali rafali od desetak i više upita, ili pak beskonačne tirade nakon kojih nije bilo jasno što je zapravo pitanje, ili su ona bila adresirana primjerice državnim tvrtkama ili tijelima. Zbog tih razloga vladajući su posegnuli za izmjenama poslovnika kojima pojedinac može postaviti samo dva vrlo konkretna pitanja, a da to učini ima dvije minute vremena.

– Dakle, tu se i oporba i pozicija mogu jednostavno podijeliti i svi vijećnici mogu izlaziti i postavljati po dva pitanja maksimalno i opet će to biti otprilike taj broj koji je prije otpadao na jednog ili dva vijećnika. I drugo što je važno, Gradsko vijeće je kontrolni mehanizam gradonačelnika kao izvršne vlasti, dakle radi se o tome da će se ubuduće postavljati pitanja točno vezana uz djelokrug gradonačelnika, što je i do sada bilo u Poslovniku ali se išlo u jednu širinu, objašnjava predsjednik Vijeća Dragutin Guzalić.

Kako se moglo očekivati, oporba nije bila oduševljena tim novostima.
– Izmjene Poslovnika su uperene protiv oporbenih vijećnika i nije tu problem što mi postavljamo pitanja, problem je što ne dobivamo odgovore. Pojedinci nas se vjerojatno boje. Nije bilo potrebno nametati, ja bi čak rekao malo oštrijim riječnikom, jedan sjevernokorejski sustav, gdje se guši demokracija i sloboda govora, istupio je nezavisni Željko Picig.

– Gosp. predsjedniče Gradskog vijeća, u ime oporbenih vijećnika, ukoliko se izglasa promjena članka Poslovnika, molim vas da zatražite minutu šutnje za demokraciju koja umire u Križevcima, pridružio mu se Laburist Damir Špoljar.

Od jučerašnje sjednice sat na velikom ekranu u gradskoj vijećnici odbrojava trajanje boravka za govornicom, te nadzire dozvoljenih deset, pet, tri ili minutu govora, ovisno radi li se o istupu u ime kluba ili vlastito, ili o replici. Nekoliko govornika pregazilo je taj okvir, a jedan od njih bio je i gradonačelnik Branko Hrg, koji je odmah prekinuo govor, kazavši da pravila moraju poštovati svi.(RKC)

Vezano
1 komentar
  1. kalničan piše:

    Sumrak demokracije, moderator, anahroni Branko Hrg, slijednik kozervativne i za one prilike HSS-e,,,ništa dakle čudno, na putu svetosti još jedna umotvorina velikog nam vođe!

Komentari su zatvoreni.