Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1027

Marthini ostaci
Predavanje na Platku
“Platak Star Party” – predavanje Alena Ožbolta (foto: Zlatko Ciganj, AAD Rijeka)

Na početku emisije završavamo preslušavanje snimke susreta astronoma amatera u planinarskom domu na Platku blizu Rijeke. Tamo je 26. srpnja održan redovni godišnji “Platak Star Party”. Pratimo drugu polovinu predavanja, odnosno tribine na temu “Nastanak života na Zemlji” koju je vodio član Akademskog astronomskog društva Rijeka Alen Ožbolt. U diskusiji sudjeluje i publika, među njima i križevački Perzeidi.

U petnaestom nastavku kratkih priloga o hrvatskom jeziku i našem odnosu prema njemu, snimljenih na tribini u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima 24. travnja ove godine, mr.sc. Nives Opačić će nam ispričati pod kakvim okolnostima je najčešće zovu da bude savjetnica za hrvatski jezik.

Crop_from_the_4_August_processed_image_of_comet_67P_Churyumov_Gerasimenko
Komet 67P Churyumov-Gerasimenko (izvor: Wikipedia)

Novi naslovi u križevačkoj gradskoj knjižnici, filmske projekcije u Multimedijskom kulturnom centru, a one su ovaj tjedan svakodnevne, izabrane vijesti “po ukusu” “Krugova”, obljetnice vezane uz datum 26. kolovoza, te prigodni glazbeni prilozi… sve se to isprepliće i provlači kroz čitavu emisiju sve do “Svemirskog kutka”.

Martha_last_passenger_pigeon_1914
Posljednji golub selac na svijetu, Martha, snimljena 1914 (izvor: Wikipedia)

A u njemu spominjemo najnovije događaje s područja astronomije i astronautike. Nakon što je atraktivan prizor na nebu u zoru 23. kolovoza izostao jer je bilo oblačno, kako je to “preredovito” ovoga ljeta, a trebali smo “u društvu” vidjeti tri najsjajnija noćna objekta, Mjesec, Veneru i Jupiter, mogli smo vidjeti (ne tako) bliski susret Saturna i Marsa poslije zalaska Sunca 25. kolovoza. Pokušat ćemo saznati i što radi sonda “Rosetta” koja juri svemirom prateći komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Emisiju ćemo završiti obilježavanjem još jedne tragične stogodišnjice. Dana 1. rujna navršit će se točno sto godina kako je u zoološkom vrtu u Cincinnatiju uginula Martha, posljednji pripadnik svoje vrste koju mi zovemo golub putnik ili golub selac. U svim pričama o izumiranju životinja ne postoji niti jedna priča nalik ovoj. Naravno da je naša vrsta učinila to da priča bude baš tako “ekstremna”. Prije samo dvije stotine godina bila je to najbrojnija ptičja vrsta na svijetu, bilo ih je na milijarde, da bi za samo sto godina uginula i posljednja ptica te vrste!   Od trenutka objavljivanja ove najave do početka emisije “Ne dirajte mi krugove” ostalo je još desetak sati, pa vjerojatno ovdje nije spomenuto sve što će popuniti program na 96,6 MHz 26. kolovoza od 17:00 do 18:30. Želimo vam ugodno slušanje, putem etera ili preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.