Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Šef HSS-a Branko Hrg kazneno prijavljen zbog rodiljnih naknada

Branko_Hrg_Ivan_Vuk_gradonacelnik_dogradonacelnik_prijava_rodilje_Marko Lukunic_PixsellGdje je 100.000 kn? SDP-ov čelnik u Križevcima, Ivan Majdak, sumnjiči gradonačelnika, njegova zamjenika, te pročelnika. Hrg odgovara da je prijava morbidna

Križevački gradonačelnik, saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg kazneno je prijavljen zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlasti. Prijavu je podnio šef križevačkog SDP-a Ivan Majdak uz potporu oporbenih nezavisnih vijećnika, među kojima i dvojice bivših HDZ-ovaca, a uz Hrga prijavljeni su i njegov zamjenik Ivan Vuk (na slici desno) te pročelnik Darko Masnec.

Nekima i darovi

Prijava je podnijeta zbog načina na koji se rodiljama isplaćuje gradska novčana pomoć. Na nedavnoj sjednici Gradskoga vijeća nezavisni Željko Picig (prije HDZ) zapitao je gdje je 100.000 kuna od toga programa iz 2013. godine. Rodiljama je podijeljeno 180.000 kuna, a u proračunu je naveden trošak od 280.000 kuna. Činjenica da novac rodiljama na ruke osobno donosi Vuk, kao i izostanak pisanog odgovora Picigu i oporbenim kolegama, bio je, čini se, okidač da posumnjaju u mućke s javnim novcem.

– Ivan Vuk od Darka Masneca pet-šest puta godišnje podiže iz gradske blagajne oko 30.000 kuna gotovine za naknade rodiljama. Iako smo više puta upozoravali kako je nedopustivo da jedna osoba podiže gotovinu i drži je danima kod sebe, pa kad od obveza nađe vremena, posjeti i pokoju rodilju te joj uime gradonačelnika uruči naknadu, nitko na to nije reagirao, već to gradonačelnik uporno brani i podržava. Nekima od rodilja se dostavljaju i darovi, a nekima ne i ne zna se tko o tome donosi odluku – kaže Majdak.

Sada može i na račun

Napominje i da gradske vlasti odbijaju vijećnicima dostaviti pisane podatke i dokumentaciju o primateljima novca i darova.
– U 14 godina obnašanja dužnosti politički protivnici mnogo puta su me prijavljivali, no ovako morbidne prijave još nije bilo – komentirao je Hrg.

Iz njegova ureda poručili su kako će podatke o naknadama rodiljama objaviti ovaj tjedan na novinskoj konferenciji. Odnedavno je, vjerojatno i zbog prijašnjih reakcija rodilja na kašnjenje naknade, uvedena i mogućnost izbora – žele li novac na ruke ili na račun.(VL)

wpDiscuz