‘Zlatna bula’ bana Stjepana spravljena Križevcima


Prvi put poslije 755 godina u Križevcima je jučer viđen povijesni događaj dodjeljivanja Zlatne bule Gornjem gradu. Bio je to dio scenskog prikaza kojim je oživljen dolazak bana Stjepana. Kao osobni izaslanik hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV., pod gorjanskom lipom je čitao kraljev proglas: "Mi, Stjepan, ban cele Slavonije, obznanjujemo svima koji buju vidli ovu ispravu da smo na korist i čast gospona kralja proglasili novu kraljevsku varoš Križevac i da smo dali svim ljudima koji tu živiju iste sloboštine koje imaju i stanovniki Griča i nove varoši Zagreba, rekao je ban na kajkavskom tekst iz ‘Zlatne bule’ koji je izvorno napisan na latinskom jeziku.


Kao ban s plemićkim i cifrastim obilježjima umjesto najavljenog Zlatka Viteza nastupio je Zvonimir Zoričić, dok mu je uz bok na susjednom tronu bio gorjanski starješina kojeg je odigrao Ivan-Ivec Tomić. On mu je uime stanovnika Gornjega grada i zahvalio na darovanim povlasticama, a Branka Gold iz društva Lipa banu je uručila gorjanski pinklec, vrijedni suvenir pun križevačkih proizvoda – pogače, špeka, meda, lipova čaja i štrukla.


U ovom malom povijesnom spektaklu na Đurđevo, koje je ove godine upriličeno kao uvertira u Križevačko veliko spravišče, aktivno je sudjelovao i kostimirani gorjanski puk, koji je bučnim parolama odobravanja i negodovanja pratio banove svečane riječi. Silaskom bana Stjepana s trona uslijedilo je opće veselje s višesatnim kulturno-umjetničkim izražavanjem te kraćom viteškom igrom i borbom vitezova iz Udruge braće srebrnoga zmaja u srednjovjekovnim odorama.


Dan svetog Jurja inače je započeo tradicionalnom povorkom KUD-ova i orkestara s ukupno više od tri stotine izvođača, ispod gornjogradskih platana do lipe. Nazdravljalo se vinom iz križevačkih vrčeva bilikuma, gostilo domaćom hranom, a članovi Udruge baruna Hellenbacha iz Marije Bistrice pojačali su događaj pucanjem iz starinskih kubura.


S ulaskom u noć izvučeni su dobitnici slika na nagradnoj tomboli s koje je prihod išao u humanitarnu akciju za djecu s posebnim potrebama.
Susret povijesti i suvremenosti u jubilarnoj križevačkoj godini nastavlja se danas kad će carica Marija Terezija dolaskom na sjednicu Gradskoga vijeća izdati povelju o ujedinjenju dvaju gradova u grad Križevce.

Vezano

Komentari su zatvoreni.