Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1025

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon jednog “preskočenog” utorka, nastavljamo s još jednom temom vezanom uz Prvi svjetski rat. Prošla je epizoda “Krugova” održana dan nakon navršene stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata, a ova odlazi u eter dan prije navršene 99. obljetnice pogibije u tom istom ratu mladog križevačkog “genijalca” Marcela Kiepacha. Po svim informacijama na internetu Marcel Kiepach poginuo je baš na datum ove emisije, ali mi raspolažemo dokazima da se radi o pogrešci za jedan dan. Ponegdje je na internetskim stranicama objavljen i pogrešan datum njegovoga rođenja, pa ćemo i to pokušati ispraviti. Prva je rubrika 1025. “Krugova” opet snimljena na ovogodišnjoj Noći muzeja, 31. siječnja, u Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja Križevci. Ravnatelj muzeja Zoran Homen podsjetio nas je, u noći sjećanja na Prvi svjetski rat, na tragičnu pogibiju križevačkog “čuda od djeteta”. Slušat ćemo prvih deset minuta tog izlaganja koje će “osvjetliti” lik i djelo čovjeka tragično uskraćenoga za jednu izuzetno uspješnu znanstvenu ili bar inženjersku karijeru.

U trinaestom nastavku kratkih priloga o hrvatskom jeziku i našem odnosu prema njemu koji su snimljeni na tribini u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima 24. travnja 2014, mr.sc. Nives Opačić postavit će pitanje zašto su “ukinuti” i kamo su nestali “drugovi”.

U tri navrata po nekoliko minuta saznat ćemo nešto o novim naslovima u križevačkoj gradskoj knjižnici i o filmskim projekcijama u Multimedijskom kulturnom centru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Svemirski kutak” informirat će nas o najnovijim događajima s područja astronomije i astronautike, posebno o “najvećem” punom Mjesecu ove godine i kako nam smeta u brojenju Perzeida, posvetit ćemo nekoliko minuta i aktivnostima Križevačke astronomske udruge Perzeidi u vezi s tim događajima i pohvalit ćemo interes mnogih Križevčana koji marljivo posjećuju i prate križevačke astronome u njihovom terenskom i edukacijskom radu. Najavit ćemo i novu njihovu aktivnost na koju kreću samo dva sata nakon završetka ovih “Krugova”, te skorašnji novi “spektakl” na našem nebu, prividni “bliski susret” Venere i Jupitera koji će također nastojati popratiti sljedećih dana.

Nastavit ćemo i reportažu s astronomske večeri u Koprivnici pod nazivom “Kada kamenje pada s neba”, u četvrtak, 24. srpnja, u suradnji domaćina, Astronomskog društva Koprivnica i križevačkih Perzeida, pa ćemo poslušati do kraja predavanje predsjednika Astronomskog društva Koprivnica Marka Posavca, koje smo počeli slušati u prošloj emisiji, a riječ je o pojavi za koju nismo niti svjesni koliko je svakidašnja na našem planetu, a to je doslovno padanje kamenja s neba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABar u obliku “nabrajanja” sjetit ćemo se nekih događaja čije se obljetnice navršavaju 12. kolovoza, a obilni i raznovrsni glazbeni prilozi pomoći će u kompletiranju tog “nabrajanja”. U kratkim “Vijestima Krugova” osvrnut ćemo se i na to kako se CERN priprema za skorašnje obilježavanje 60. obljetnice svoga postojanja, Planinarsko društvo Kalnik pozvat će nas na druženje s njima 15. kolovoza, a ima tu i nekih “zaostalih” vijesti koje nisu stale u prošlu emisiju.

U “Zanimljivostima” na kraju emisije čut ćemo znanstveno tumačenje korijena naše strasti za ogovaranjem (bližnjega svojega), a naravno da u ovoj najavi nije spomenuto baš sve čega će se još dotaći ova emisija, jer se ne može ukratko prepričati sve što stane u sat i po, s početkom u utorak, 12. kolovoza u 17 sati, na 96,6 MHz. Želimo vam ugodno slušanje, putem etera ili preko računalne mreže.

Marcel Kiepach - iz zbirke Gradskog muzeja Krizevci

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Nisam slušala emisiju, ali po svemu napisanom čini mi se SVE, vrlo zanimljivo. Pohvala i naši Perzeidima, koji se baš trude, a vide se i uspjesi…..
    U svakom slučaju, brrrrrrrrrrrrrravo za Krugove?!

Komentari su zatvoreni.