Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1023

Meteorit Križevci izložen na pressici 7. ožujka 2011.Ovoga utorka, 22. srpnja od 17 sati u programu Radija Križevci na 96,6 MHz čut ćemo peti, posljednji nastavak snimke nastale 14. svibnja u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” u Koprivnici, gdje su, u suradnji sa županijskim Zavodom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Križevaca, predstavljene dvije knjige kazališne redateljice Snježane Banović. Uz autoricu, knjige je predstavio dr. sc. Darko Lukić, književnik i profesor na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb gdje predaje i autorica. Jedna je knjiga “Država i njezino kazalište”, nastala na osnovi autoričinog doktorata, u kojem se bavila poviješću Hrvatskog državnog kazališta, kako se u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske zvalo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Druga je knjiga sabranih tekstova pod naslovom “Kazalište krize”, u kojima autorica analizira nacionalnu kazališnu politiku od 19. stoljeća do danas. Do sada smo u tri nastavka slušali izlaganja predstavljača, te prošloga utorka prvu polovicu razgovora s posjetiteljima. Danas slušamo drugu polovicu razgovora s publikom, vrlo uzbudljivog ne samo zbog delikatne i intrigantne teme, već i zbog načina na koji autorica priča, zbog njene angažiranosti, uvjerljivosti i uvjerenosti, kao da je sama bila sudionik svih tih događaja i osobni poznanik svih svojih “junaka”, kazalištaraca toga doba, od 1941. do 1945. godine, te zbog njenih stavova i komentara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASlijedi jedanaesti nastavak kratkih priloga o hrvatskom jeziku i našem odnosu prema njemu. Prilozi su snimljeni na tribini u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima 24. travnja 2014. O jeziku, ali ne samo o njemu, komentira mr.sc. Nives Opačić, poznata po svom oštrom zapažanju i britkom izražavanju kojim ne štedi nikoga kome, argumentirano, pronađe “slabu točku”. Ovoga nam puta, na svoj specifičan, blago ciničan, ironičan i duhovit način, objašnjava da se ne možemo pri službenom upoznavanju predstavljati samo imenom, kao da istoga časa postajemo prijatelji.

Neće izostati niti kratki prilozi o novim naslovima u križevačkoj gradskoj knjižnici i o filmskim projekcijama (kojih ovaj tjedan ima čak sedam) u Multimedijskom kulturnom centru, te izbor novosti i podsjećanje na neke značajnije obljetnice s područja znanosti i umjetnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU “Svemirskom kutku” primijetit ćemo da je ovih dana snimljen prilično “čist” Sunčev disk, bez očekivanih pjega, te da je u vrijeme emitiranja ove emisije prije točno 45 godina “Apollo 11” bio na putu kući s uspješnog prvog čovjekovog izleta na Mjesec. Ako nam se sljedećih dana navečer i noću posreći vedro nebo, moći ćemo vidjeti dosta “nebeskih krijesnica”, to jest meteora. Najavit ćemo i dva predavanja pod nazivom “Kada kamenje pada s neba”, za četvrtak, 24. srpnja u Koprivnici. U prvom predavanju, domaćini, Astronomsko društvo Koprivnica, uvjerit će nas da kamenje uistinu itekako pada s neba, u velikim količinama i svih vrsta i oblika, a njihovi gosti, Perzeidi iz Križevaca, u drugom predavanju, uz pomoć računalne prezentacije, pokazat će da je jedan takav kamen “sletio” prije tri i po godine i u naše krajeve. Naravno, radi se o već u svijetu poznatom meteoritu Križevci. Na tom predavanju moći će se čuti kompletna priča o padu, pronalaženju i daljnjoj sudbini meteorita Križevci sve do današnjeg dana.

Ovih smo dana saznali i da je proizveden do sada najcrnji materijal na Zemlji, tako crn da se i ne vidi! Emisija će završiti osvrtom na taj događaj.

Glazbeni dijelovi emisije bit će, između ostaloga, sastavljeni od noviteta iz “Croatia Recordsa”, sjećanjem na nedavno preminulog Johnnyja Wintera, te glazbom nove pulske grupe “Ostaci zvuka”, koja je “zamijenila grupu “Audio Remains”. U obje pjeva bivši Križevčanin Ivan Kraljević.

Od ove najave do početka emisije dijeli nas još toliko vremena da je potpuno sigurno da će u emisiju biti uvršten i još poneki prilog o kojem sada još ništa ne znamo. To su bili, dakle, samo neki detalji iz nove emisije “Ne dirajte mi krugove”, na 96,6 MHz, koja počinje u utorak, 22. srpnja, u 17:00 i traje sat i po. Želimo vam ugodno slušanje, putem etera ili preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.