U županiji nema niti jedne iskusne frizerke bez posla?

Frizerke bez posla

U Koprivnici nema nezaposlenih frizerki, zaključak je koji se nameće na iskustvu Koprivničanke Sanje Dedić, vlasnice frizerskog salona Esanela. Od mjeseca ožujka Sanja je u bezuspješnoj potrazi za novom radnom snagom. U ovom je poslu punih 15 godina i ne pamti da je ikada bila u ovakvoj situaciji. S jedne je strane ovaj podatak raduje što u njenoj struci svi pronalaze posao.

– Zainteresirana sam za zapošljavanje osobe s iskustvom, no izgleda da takve na području Koprivnice nema. Kako se takva nije javila, pred puna tri mjeseca predala sam zahtjev za stručnim osposobljavanjem, odnosno zapošljavanjem nekoga kojeg bi tek valjalo učiti, no i tu je zapelo, ne znam zbog čega, ali na Zavodu za zapošljavanje mi ovakva mjera još nije odobrena – veli Sanja koja pamti i vremena kada je u svom salonu zapošljavala četiri frizerke.

– Usprkos krizi 2010. je bila dobra godina kad nije bilo problem pronaći radnu snagu, ali ni posla nije manjkalo. Danas, četiri godine kasnije, posla ima, ali nema ga tko odraditi – kaže Sanja koja će, ne pronađe li radnu snagu za trajanja godišnjeg odmora morati uvesti skraćeno radno vrijeme.

Ravnateljica križevačke podružnice Zavoda za zapošljavanje Jadranka Čapalija potvrdila je kako je po prijavi potrebe za radnikom u ožujku ove godine HZZ PU Križevci posredovao i uputio kandidate koji su udovoljavali uvjetima te je nakon toga poslodavac izvršio odabir kandidata.

– Zahtjev za stručno osposobljavanje s potrebnom dokumentacijom je u procesu rješavanja – pojasnila je ravnateljica Čapalija.

Tijekom pet mjeseci ove godine poslodavci s područja Koprivničko-križevačke županije su Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Križevci prijavili potrebu za 11 frizerki. U istom razdoblju je s evidencije Zavoda brisano odnosno zaposleno njih 35, doznajemo od Dražena Ištvanovića, rukovoditelja Odjela analitike, statistike i informatike.

S posljednjim danom svibnja u evidenciji Zavoda bilo je prijavljeno 116 frizera, no usprkos velikoj ponudi na tržištu rada Sanjina potraga nije urodila plodom.

Osim frizera, prema podacima kojima Zavod raspolaže, poslodavci teško pronalaze visokoobrazovan kadar. Trenutno nema dovoljno doktora, diplomiranih građevinskih inženjera, diplomiranih pravnika, defektologa, učitelja matematike, diplomiranih socijalnih radnika.

S druge pak strane, krajem svibnja na Zavodu je bilo viška određenih profesija. Radno mjesto ne pronalazi 259 nezaposlenih prodavača, 206 ekonomskih tehničara, 164 vozača motornih vozila,142 maturanta opće gimnazije, 136 automehaničara, 135 prehrambenih tehničara, 127 kuhar, 125 rukovatelja, 111 upravnih referent/upravna referentica, 107 komercijalnih tehničara, 76 strojobravara, 71 pomoćni kuhar i slastičar i 70 konobara.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. frizerka piše:

    normalno je da birou necete nac frizerku s iskustvom jer manje vise sve takve imaju posao a one koje zavrse skolu nemogu radit jer nijedna frizerka nece zaposlit nekog bez iskustva

Komentari su zatvoreni.